Palatka.bg

Сладолед от сняг – една любима кулинарна традиция от южните щати на САЩ

Искало ли ви се е свежият сняг, падащ през зима да можеше да се превърне във вкусен сладолед? Тази детска мечта е сбъдната реалност в Юга на САЩ. Много американци, израснали в Тексас, Мисури или Оклахома пазят спомените от детството за снега. Чудните картини на падащи снежинки означавали забавления с шейни, битки със снежни топки и правене на снежни човеци в иначе топлия южняшки климат. Но най-хубавата част оставала за края след бурните игри навън – техните майки и баби забърквали бърз сладолед от току-що паднал чист сняг.

Днес сладоледът е вкусен десерт, който се среща по целия свят, но снежният сладолед може да бъде направен само там, където вали сняг

Той е познат и в канадската култура, но запалените му последователи живеят в южните щати. Вероятно причината за това са редките валежи, на които се радвали и се радват хората от тези части на Северна Америка. В своята книга „You’re Cookin’ It Country”, кънтри певицата Лорета Лин си спомня как майка й правела сладолед от сняг у дома в Кнетъки. Тя излизала на верандата и събирала току-що паднал сняг в тенджера, след което го разбърквала с три разбити яйца, ванилия и захар.

В по-късните разновидности на рецептата яйцата били изключени  от списъка, но основната рецепта на сладолед от сняг останала изключително лесна: сняг, кондезирано мляко или мляко и ванилов екстракт. Родителите често добавяли и готварска боя, за да зарадват децата, прибиращи се от училище в снежния ден. Какао, мед, лимон или ром са част от други разпространение вкусове на натуралния сладолед. Използвайки метална купа, задържаща ниската температура, те смесвали съставките до получаването на еднородна смес.

Кой е най-добрият начин за забъркване на сладолед от сняг?

Той трябва да бъде пухкав, но не прекалено плътен и твърд. Както се подразбира, първото нещо, от което имате нужда е чист сняг (труднонамираща суровина в условията на замърсен въздух днес), без частици пясък, прах или животински следи. В повечето рецепти се препоръчва да се поровите в надълбоко до достигането на по-чист сняг. По-предвидливите поставят предварително съда, в който навалява чист сняг.

Учените съветват, че за консумацията на сняг (често в случай на липса на питейна вода) трябва да се избягва събирането на снега при първия снеговалеж, тъй като той съдържа най-много замърсявания от атмосферата. Колкото повече вали снегът, който пречиства въздуха от насъбралите се сажди, толкова по-чист е следващия слой, покриващ земята.

В годините преди да бъде изобретен хладилникът и домакинският лед, студеното време било единственото условия за съхраняване на продуктите години за дълго време

Дори днес сладоледите в опаковки и кутии да препълват фризерите в магазините, снежният сладолед се завръща – дали поради носталгията или поради пренасищане и еднообразие на пазара. Другата причина за възраждането на традицията в южните щати на Америка е необичайните високи нива на снеговалеж.

Ако решите да изпробвате рецептата https://happyhooligans.ca/3-ingredient-delicious-vanilla-snow-ice-cream/ за сладолед от сняг, не забравяйте, че той се топи доста бързо. Но чарът му се състои именно в магията от празната метална купа, която след няколко часа се напълва с истински сладолед, подправен с шипка магия от изминалите времена.