Palatka.bg

Суши, пица и не само – каква храна си поръчват хората в света по време на пандемията

Много неща са се променили в света, такъв, какъвто го познавахме преди пандемията от COVID-19. Безспорно най-заетият и печеливш сектор в последните месеци във всички страни по света се оказва доставката на храни и хранителни стоки. Но някои блюда са предпочитани пред други, като дори може да се говори за класация с любими храни по време на карантина. Според проучване пицата е най-популярният продукт в 55 от 81 страни. Какво още включва менюто на доставяната храна вкъщи?

 

Вегетариански подем 

От месец март до месец май по целия свят са нараснали доставките на храна до почти 300%. В последните месеци тази услуга се е развила главоломно в страните из цяла Източна Европа. Най-голямо количество поръчки на пица за вкъщи на глава от населението е регистрирано в Беларус. Русия и Украйна заемат четвърто и пето място в статистиката. 

Вегетарианската храна повишила търсенето си в Източна Европа през пролетта, което се обяснява със съвпадането на великденските пости и желанието за консумация на растителни продукти. 

След пицата се нареждат поръчките от менюто на китайската кухня. Китайската храна е фаворит сред населениерто на 11 страни, включително САЩ, Канада, Великобритания, Ирландия и учудващо или не Китай. Проучването показва, че китайската храна била поръчвана най-много в англоезичните страни, като Великобритания оглавява класацията. 

Любителите на суши се нареждат на трето място в статистиката. Въпреки че е символ на японската кухня и е добре познато в съвременния свят, сушито заема едва трето място в класацията на любими храни за доставка. Най-много суши са поръчвали датчаните. Обяснението е, че суровата и мариновата риба е част от кухнята още от времената на викингите и затова съвсем логично сушито е най-доставяната храна в Дания по време на карантината. Съседна Норвегия е най-големият производител на сьомга в света, което е причина да няма проблеми с набавянето на сурова риба за сушито в серверните страни на Европа. 

Според статистиката в периода март-май 26,6 милиона поръчки на храна били направени в целия свят. Само в САЩ те са 10,5 милиона (39%) от всички доставки. Но разбивката по глава от населението показва, че САЩ са заемали едва второ място сред страните с най-голям обем поръчки – един на всеки 31 души през тримесечния период. 

Първо място в класацията е заемала Белгия – една поръчка на всеки 10 човека. След нея в списъка се нареждат Австралия и Великобритания – един на всеки 40 и един на всеки 44-ти човек. Независимо, че Индия заема пето място по количество поръчки на храна за вкъщи сред десетте водещи страни, в южноазиатската държава поръчките на глава от населението са най-малобройни – един на всеки 1457 души е поръчвал храна за вкъщи.