Palatka.bg

Има ли какво да ни предложи Дания по отношение на кулинарията?

С модернизирането на европейската летищна мрежа и сериозното поевтиняване на самолетните билети, сравнително непознати за България държави като Дания се превръщат в интересна и достъпна туристическа дестинация.

А един от най-добрите начини за докосване до местната култура е чрез храната, която живеещи в държавата обичат да похапват.

Това е чудесен начин не само да заситиш корема си, но и да научиш много за датската култура, общество и история.

Датската храна е изминала много дълъг път от дните на зелето, колбасите и ребърцата. Ако, разбира се, сте почитател на класическата за страната храна, която е била популярна през Средновековието, то не се притеснявайте, все още съществуват много класически ресторанти и “ханове”, в които може да опитате старовремска датска кухня.

Свинското, зеленчуковите и рибните ястия са основната част от класическата датска кухня.  Месото се почиства, опушване, осолява и приготвя за консервиране. Подобна мярка е бил от жизненоважно значение в години без консерви и модерни стабилизатори. Днес датските готвачи все още използват много от същите методи и рецепти, за да покажат миналото на страната си. В същото време обаче са включили нови вкусове и модерни възгледи за датската кухня.

Северен и Западен Ютланд

Малкият риболовен град Скаген в Северен Ютленд е най-доброто място, където можете да опитате пресни морски дарове. Градът се намира в красива крайбрежна зона с изобилие от риба и морски продукти. брегът е покрит с широка пясъчна ивица, което затруднява разрастващото се производство. Докато се наслаждавате на прясна и вкусна риба  и свежи плодове, пред вас ще открива спокойна пасторална картина и невероятен морски пейзаж.

danskmadpaaengelsk.wordpress.com

Лифжорд, малко по на юг, е мястото, където можете да опитате някои от най-добрите рецепти за змиорки в Дания. Знаем, че звучи малко екзотично и особено, но както казват хората -веднъж се живее.  А и перфектния съпровод на това ястие е студената бира. Ако не ви допадне месото от змиорка, винаги може да се насладите на доброто старо пиво.

Южен Ютланд

Южен Ютланд е известен със своите колбаси. Това е регионът, където смело може да опитате “зелевата наденица”.  Особено около Коледа тя е изключително популярна в традиционните ханове в региона. Наденичките се поднасят само със зеле, спокойно, не са направи от зеле!

ribevikingecenter.dk

Слънцеви яйца (Solæg) са друга необичаен регионален специалитет, която да опитате. Яйцата се приготвят в обвивки от лук и се накисват в саламура за период до три седмици. Когато са готови, половината лучени кори се обелва и премахва жълтъка. Отворилата се дупка се запълва със смес от табаско, масло, оцет и горчица. Жълтъкът се поставя на върха на ястието.

Сакук е вид пудинг, който се сервира агнешко, свинско филе, горчица и сироп.  Според традицията, ястието се полива с топла бяла бира и шнапс.

Аеро пък е известен със своите изключително дебели и вкусни палачинки. Те са приготвени чрез добавяне на мая към тестото. През лятото можете да опитате палачинки с мед и ябълков сос от  уличните щандове на фестивали и обществени събития.

Фунен

Омлетът от Фунен е вековен специалитет за региона. Ресторантът “Карлслунд” в Одензе е известен със своята версия, която е част на менюто от 1860 година. Омлетът се сервира с печено свинско месо, ръжен хляб и горчица.

Копенхаген

Световноизвестният, отворен сандвич на ръжен хляб, smørrebrød, става популярен в датската столица Копенхаген през 1800 г. Днес готвачите приемат традиционната идея и стават много креативни с нея. С разнообразие от гарнитури и нови вкусови комбинации, хората от Дания са развълнувани от обикновения сандвич повече от всякога. Херинга, яйце, наденица, сушени меса и морски дарове могат да бъдат част в=от ръжния хляб. В допълнение се добавят свежи местни билки и изобретателни сосове.

Несъмнено храната на Дания е съвсем различна от това, което сме свикнали да ядем в България. Местните хора са базирали кухнята си на достъпните за тях съставки и продукти. Местните ястия са типични в концепцията за Северната кухня и макар да не сме свикнали с подобния ястия, е страхотна идея да експериментираме, опознавайки местните ястия и култура.