Palatka.bg

Възхитителният хавайски остров Кауаи – най-дъждовното място на земята

Хавайският архипелаг безспорно носи славата на едно най-очарователното късче от вулканични острови в Тихия океан. Но перлата на тропическия рай в тази част на света е остров Кауаи – най-древният от всички Хавайки острови.

Откъде идва името Кауаи не е напълно ясно. Съществуват няколко предположения: според един от хавайските диалекти името на острова означава „сезонът на храната“. Напълно възможно е това да е свързано с обилната растителност, чието плодородие е източник на препитание за местните жители. Една от легендите гласи, че първият полинезиец, открил острова съвпаднало с раждането на сина му и затова той нарекъл тропическия рай „kaya‘I”, което в превод означавало “място на шията“. Има се предвид, че щастливият баща ще носи сина си на своята шия – най-безопасното място за дете. Каквато и да е идеята за възникването на наименованието на Кауаи, със сигурност е свързана с плодородието и безкрайната красота на острова.

Кауаи се нарежда на четвърто място по големина сред останалите Хавайски острови. Размерът му е около 52 на 40 километра и е населяван от над 70 хиляди души

Тъй като Кауаи се намира в тропическите ширини, за него е характерна висока влажност, но и комфортна за живот температура. Понякога островът е връхлитан от бури и наводнения. През лятото температурата не надвишава 29 градуса, а през зимата е студено само в по-високите райони – около 7 градуса, като край бреговете остава около топлите 20 градуса. Това създава своеобразен контраст за посетителите на острова.

Благодарение на обилното количество валежи, тропическата растителност се откроява с бурен растеж. Плодородна и лесно приспособима за отглеждане на екзотични тропически култури като ананас, манго, банани, авокадо, щедрата природа на Кауаи е истинска природна съкровищница. Именно това е причината Кауаи често да бъде наричан „остров-градина“.

Най-дъждовното място на земята

Поради географското си положение остров Кауаи лежи на пътя на влажните тропически въздушни маси в региона на хавайския архипелаг. Високата 1598 метра планина Кавайкини поема интензивни дъждове, които падат най-вече по източните й склонове. Средното ниво на валежи е 12 000 мм, което се равнява воден слой, дебел цели 12 метра. Тази част на планината дори попадна в книгата с рекордите на Гинес като мястото с най-продължителния дъжд в света. Представете си безспирен дъжд в продължение на цели 247 дни! Той започнал в края на месец август 1993 година и приключил в края на април 1994 година. Неслучайно в превод Кавайкини ознава „много вода“.

През 1982 година тук бил регистрирано и максимално ниво на валежи – 16916 мм или 17 метра вода. Това природно постижение също влезнало в рекордите на Гинес.

По време на бурите на 24-25 януари 1956 година било отбелязано рекордно количество валежи от 30 см само за 1 час

Недалеч от Кавайкини се издига и още един интересен връх. Той се нарича Вайиалеале и е висок 1569 метра. Той се нарежда на второ място по височина сред върховете на остров Кауаи. Тук също падат не по-малко дъждове. Названието Вайиалеале се превежда като „преливаща вода“. В периода на особено силните валежи склоновете на планината се покриват с обилни потоци от вода, приличащи на естествени водопади.

Вулканичният остров Кауаи се образувал преди повече от 6 милиона години. В течение на векове обилните дъждове и потоци нарисували красивия и неповторим лик на острова. Столетия наред прорязвайки в дълбочина каньоните, водата създавала удивителен ландшафт. Напоявани щедро от природата, неповторимите разкошни крайбрежни ивици, каньони и гъсти и зелени гори правят Кауаи едно от най-впечатляващите места в света.