Palatka.bg

Болдуин стрийт – една от най-стръмните улици в света

Добре дошли улица Болдуин стрийт в град Данидин, Нова Зеландия. За да стигнете до адреса, намиращ се в най-далечния край нагоре по улицата, ще ви трябват не само удобни обувки, но и здрави крака и силни бели дробове.

По земята се простират огромно количество градове и улици, но Болдуин стрийт (Baldwin Street) заслужава по-особено внимание. Тя е известна с изключително екстремния наклон, под който се спуска. Улицата изглежда толкова необикновено, сякаш е част от сюрреалистичен свят или фантазия. По тази напълно реална улица има и истински къщи със съвсем истински хора. До 2019 година преди да бъде детронирана от първото място от улица Ffordd Pen Lleck  в северозападен Уелс, Болдуин стрийт официално е заемала мястото на най-стръмната улица в света според Рекордите на Гинес. Все още се водят спорове дали новият шампион заслужава титлата.

Разположена в южните васти на Южния Остров на Нова Зеландия в град Даниндин, недалеч от новозеландската Болдуин стрийт се простира крайбрежието на Тихия океан. В самото й подножие наклонът е умерен, но изведнъж улицата рязко се изкачва нагоре, достигайки наклон 1:2,86 или 19 градуса. Височината на стръмния асфалтен път е около 1 метър на всеки 2,86 метра дължина. За улица това е поразително голям наклон. Разликата във височината между началото и края достига до 70 метра – започва на морско равнище от 30 метра, а най-крайната й точка завършва на височина 100 метра.

Улиците, намиращи се в близост до Болдуин стрийт също са доста стръмни

Въпреки, че невероятната Болдуин стрийт изглежда сякаш целенасочено конструирана градска атракция, тя е резултат на неправилно планиране. Проектът на градско застрояване се разработвал в далечен Лондон и специалистите не взели под внимание топографските особености на града и в плана заложили улици, които не съответствали на местния ландшафт. Тази недомислица довела до там, че някои улици преминали буквално по склоновете на хълмовете. Вместо да коригират строителния план или на изменят наклона, Болдуин стрийт и прилежащите й улици били положени по стръмните хълмове. И все пак някои улици в Данидин са толкова стръмни, че покриването им с асфалт е почти невъзможно.

Ако ъгълът на Болдуин стрийт е изравнен с този на земната повърхност, то къщите ще изглеждат сякаш потъват на една страна

Но жителите на града приемат странността на улицата като забележителност. През лятото тук се провеждат интересни мероприятия, включително състезания, в които стръмният наклон се явява трудно за преодоляване предизвикателство. От 1988 година насам стотици спортисти и любители се състезават от подножието до върха на улицата и обратно. Рекордът до този момент е 1 мин и 56 секунди.

През 2002 било организирано и необичайно състезание, в което 30 000 кръгли бонбони, покрити с глазура се търкулнали надолу по улицата. Събитието било вдъхновено от пускането на 2000 топки за тенис през 1998 година.