Palatka.bg

Гара Медуор – удивителният кратер, който, ако видите, няма да забравите

Легендарният и изключително успешен холивудски филм от 1999 г. „Мумията“ се развива логично в Египет, но е заснет предимно в Мароко. Маракеш се превъплътява в Кайро през 1926 г., а изгубеният град „Хамунаптра“ (Във филма градът Тива е наричан „Градът на живите“, докато Хамунаптра е „Градът на мъртвите“. Според легендата там са били погребвани синовете на фараоните и са се пазели богатствата на Египет) е разположен в обширen геоложки обект с форма на подкова, наречен Джебел Мудауа, или Гара Медуар, разположен близо до Сиджилмаса (бивш средновековен марокански град и търговски център в северния край на Сахара в Мароко.

Руините на града се простират на осем километра по поречието на река Зиз в оазиса Тафилалт близо до град Рисани

Историята на града е белязана от няколко последователни нашествия от берберските династии. До 14-ти век, като северна крайна точка за западния транссахарски търговски път, той е бил един от най-важните търговски центрове в Магреба през Средновековието) в югоизточната част на страната. Гара Медуар се появи отново в продължението на първия филм – „Мумията се завръща“ през 2001 г. Екзотичното място също така се превърна в злото леговище на злодея на Бонд Франц Оберхаузер във филма „Спектър“ от 2015 г. Въпреки че Оберхаузер описва своята бърлога като намираща се в метеоритен кратер, в действителност Гара Медуар е ерозионен кратер.

Гара Медуар, буквално „кръглата планина“, представлява ерозиралите останки от голям варовиков масив, който в сегашното си състояние се издига на 50 метра над пустинята и обхваща площ от около 50 хектара

Плато обаче не съществува. Вместо това централната част се е срутила, за да образува долина и получената кръгова формация е разбита от дере, което осигурява вход в сърцето на масива. Вътрешността е плоска и всякакви насипни материали отдавна са отмити, вероятно от вода, въпреки че днес в пустинята не съществува какъвто и да е било източник на вода наблизо. По-голямата част от периметъра се състои от вертикални скали с насипен чакъл в дъното.

Необичайната топография на Гара Медуар го превръща в естествено защитен обект, който някога е предоставял подслон на керваните по време на пясъчни бури. По-късно Гара Медуар е превърната в реална крепост и в един момент тя става временна зона за задържане на роби, продавани от Африка в Португалия. Останки от крепостта се виждат и до днес под формата на защитна стена, изградена около една трета от естествения периметър на планината. Най-впечатляващата е завесата, която минава направо през голямото дере, преграждащо единствения вход към масива. Тази стена, която е изключително запазена по цялата си височина, е висока 8 метра, но на места се издига до 12 метра. Дълга е цели 80 метра и е дебела 4 метра и има изключително здрава конструкция от варовикови блокове, държани заедно с варов разтвор.

Крепостта е построена през 11-12 век от владетелите на Алморавид, вероятно за да защити търговския път, който минава през района, а също и за да защити град Сиджилмаса, който е бил важен търговски център през Средновековието

Тази добре защитена крепост с високата си стена предлагала и широкообхватен контрол над околността – от височините на Гара Медуар може да се изследва район с радиус от около 50 км.

Gara Medouar - The Portuguese Prison -1-10

Отбранителните структури включваli и четири отлично запазени язовира в най-големите дерета. Язовирите са с големина между 1,5–2,3 метра и дълбочина до 5 метра. Това, че те са язовири, а не стени, се доказва от тяхното положение, както и от тяхната конструкция: от горната страна те са покрити със слой хоросан, чиято плътност показва, че е бил водна бариера. Изглежда, че резервоарите, които биха се запълнили по време на дъждовете, не са подпомагали земеделието, тъй като няма следи от напоителни канали. Комбинираните доказателства за стени и язовири и евентуално свързани конструкции показват, че масивът се е превърнал в крепост, която е могла да издържи на обсада, продължила няколко месеца, в зависимост от сезона. 

Medouar, the Portuguese Prison in the Desert of Maroc (1 von 1)

След като Гара Медуар  се появи в холивудския филм от 1999 г. „Мумията“, местността стана популярна сред туристите и офроудърите, чиито дейности нарушиха спокойствието в района и възпрепятстваха сериозен брой археологически проучвания, които продължаваха да се организират в района.