Palatka.bg

Нептун – най-известното и красиво подводно гробище в света

Погребалните ритуали по света са много и различни, колко са и народите по света. Но дори измежду представителите на една и съща религия съществуват някои причудливи особености. Някои предпочитат традиционния начин на погребение, други с привърженици на кремацията. Но има и още една група измежду хората – онези, които желаят да почиват вечно на дъното на океана. За тях съществува специално подводно гробище.

Подводното гробище „Нептун“ в Маями е не просто обикновено гробище, а цял град, който лежи под водата край бреговете на щата Флорида. Но историята на този подводен град не крие далечни природни катаклизми. Той е дело на хората, като целта, за която е бил построен е да служи като мемориален риф с величественото наименование „Нептун“.

Подводното гробище се намира на дълбочина от 14 метра и заема площ от 65 хиляди квадратни метра. Криещ се в дълбините на океана недалеч от град Маями, във вечния дом „Нептун“ почиват останките на професионални гмуркачи и любители на морето.

Историята на подводното гробище започва неотдавна – през 2007 година то било открито

В първоначалния план е заложено там да се разполагат 850 гробове, които вече са заети, но се предвиждат допълнителни 125 хиляди урни. Погребалният процес на прахта на човек е по-различен от традиционния, тъй като главната цел е тя да бъде предпазена от въздействието на водата. Останките на човека се смесват с специално приготвена смес, съдържаща цимент, който е напълно водоустойчив. От получения материал се излива паметник, който се монтира в основата на океанския риф. На изработения постамент се поставят метални дъски с надписи, съобщаващи името, датата на раждане и дата на смъртта на покойника. Композицията се фотографира и снимката се връчва на роднините на починалия. В зависимост от предпочитанията и възможностите, паметникът може да бъде изработен от бронз или стомана.

Първият „жител“ на подводния град Нептун бил Бърт Кибрайт, който починал на 93-годишна възраст

Целия си живот той посветил на морето и станал опитен гмуркач. Името му фигурира и в Книгата с рекордите на Гинес като най-възрастният дайвър в света. Дори да не бил известен за човечеството, Килбрайт подбрал внимателно мястото за своя вечен покой.

Гробището „Нептун“ е привлекателно не само като последния дом за гмуркачи, но и за любители на тайнствената атмосфера на изгубили се подводни градове. Ето защо мястото често е сравнявано с митичен остров Атлантида. Оказва се, че гробището „Нептун“ било замислено като пресъздадено копие на потъналия остро, но архитектите решили да се откажат от идеята и да създадат свой уникален проект на първото в света подводно гробище.

Въпреки че строителството непрекъснато продължава, днес „Нептун“ изглежда поразително със своята прозрачна вода и обраснали колони, бронзови статуи, страшни лъвове, дракони и урни. И вероятно в бъдеще този тих подводен град ще става още по-красив.

Колко струва погребението в подводното гробище?

Не толкова скъпо, колкото би предположил някой – най-достъпната цена е 1000 долара. Колкото и пищен да мемориалът на покойникът, всичко останало остава в ръцете на природата, дорисуваща подводните картини в сините дълбини. Гробището „Нептун“ е не само последното място за покойниците, но е и привлекателна забележителност за туристи, търсещи мистика сред вечната тишина на океана.