Palatka.bg

Фантастичните форми на древната Пещера на Тръстиковата флейта в Китай

Няма по-изкусен творец от Природата – всемогъщ владетел на неповторими форми, цветове  и мащаби. Поредното доказателство е Пещерата на Тръстиковата флейта в Китай. Това е впечатляващо образувание, изваяно в живописни карстови форми. И както всички съкровища в китайската култура, названието на пещерата също не е случайно.

Пещерата на Тръстиковата флейта се намира на 7 километра от град Гуейлин, Южен Китай. Бамбуковата растителност, обгърнала пещерата, се използва от векове при изработката на традиционни китайски флейти. Така възникнало поетичното название забележителния природен феномен.

Още от незапомнени времена на това място се простирало дъното на океана

Но когато някой ден водата се отдръпнала, пред хората се открил неподозиран свят – пещера със загадъчен облик от причудливи тунели и ниши.

По данни на учените хората узнали за това необикновено място едва преди 1200 години, благодарение на местен селянин. Легендата разказва, че той се разхождал в района на пещерата и изведнъж пропаднал надолу в земята. Точно този отвор се превърнал във вход към тайнствената пещера.

Хората започнали да посещават новооткритото природно чудо, а едва през 1973 година пещерата официално се превърнала в забележителност, достъпна за всеки пътешественик

Във вътрешността могат да бъдат забелязани поеми, написани с мастило върху стените. Те датират от древни времена, като най-старият надпис е от времето на династия Тан (618-907 г.)

Веднъж пристъпили прага на Пещерата на Тръстиковата флейта, ще получите главозамайване от картините наоколо – сън, фантастика или паралелен свят от причудливи сталактити и сталагмити са изпълнили цялата вътрешност на пещерата, пресъздавайки нейния уникален и неповторим вид.

За да се постигне още по-ярко въздействие от картините в причудливата пещера, във вътрешността й са инсталирани зрелищни светлини. Обагрените в изкуствени цветове форми на пещерата допълват естествената й красота.

Но притихналите пещерни колони не са единственото тайнство на застинала й красота – в недрата на Тръстиковата флейта се крие вековна вода. Преминавайки през проход, дълъг около 500 метра, ще стигнете до подземно езеро. В идеално гладката му повърхност се отразяват чудесата на пещерата подобно на огледало, в което се оглежда неразказаният свят на отминали ери.