Palatka.bg

13 хиляди пъти по-унищожителен от атомна бомба – вулканът Кракатау в Индонезия

Вулканът Кракатау е един от най-мощните действащи вулкани на Земята. Постоянните изригвания и разрушенията, свързани с дейността му са довели до смъртта на хиляди хора. Неговият унищожителен гняв е причина Кракатау да не може да бъде доближаван от хора, но в същото време заради страхопочитанието, което предизвиква, изображение на вулкана е намерило мястото си на индонезийска банкнота от 1992 година.

Кракатау се намира в Индонезия между островите Ява и Суматра. Вулканът представлява остров с размери около 9 на 5 километра. Честите му иригвания са съпроводени от мощни взривове и изхвърляне на значителен обем пепел.

Според учените едно от най-грандиозните изригвания на Кракатау се случило през 535 година. Това довело до значителни климатични промени в цялата планета, а в резултат на явлението се появил Зондският проток, който разделя двата големи острова Ява и Суматра.

През 1883 година вулканът Кракатау изригнал толкова силно, че унищожил целия остров. Вулканичният конус, достигащ височина от 1800 метра, се оказал напълно разрушен. Пепелта се издигнала на височина от цели 55 километра, след което падала в радиус от 500 километра, покривайки територия от 800 хиляди кв.км.

Заради пепелта във въздуха земите в близост до острова потънали в мрак в продължение на няколко дни. Но пепелта била причината и за екфектни червени и оранжеви залези, наблюдавани в продължение на повече от година след изригването.

Заради мощният взрив се надигнало катастрофално цунами. В някои места вълните превишавали 37 метра. В резултат на стихията по официални данни на съседните острови загинали над 36 хиляди души, а по неофициални – около 120 хиляди. Съществуват съобщения за скелети вув вулканична пемза, плуващи в Индийския океан. Страховитата сила на Кракатау заличила стотици селца и градове, а други понесли значителни щети.

Адската сила на Кракатау

Силата на изригването на Кракатау се равнява на 200 мегатона в тротилов еквивалент. Това е над 13 хиляди пъти повече от мощността на ядрената бомба над Хирошима и 4 пъти по-силно от взрива на Цар Бомба – най-големият изкуствен взрив на Земята.

Изригването на Кракатау понижило температурата на планетата с 1,2 градуса за цяла година. Вълната на изригването била толкова мощна, че успяла да обиколи няколко пъти планетата.

Това неописуемо изригване на практика унищожило остров Кракатау. Днес от него са останали няколко парчета: островите Сертунг, Кесил и Кракатау, най-големият от тях. Между трите острова се появил нов – Анак Кракатау.

Анак Кракатау – детето на могъщия Кракатау

След изригването на Кракатау през 1883 година вулканичната дейност не затихнала. През 1927 година от калдерата, останала след големия взрив, се издигнал нов вулкан. Той получил названието Анак Кракатау („Детето на Кракатау“). С всяко изминало десетилетие Анак Кракатау растял – докато през 1933 година височината му била 67 метра, през 1950-та вече се извисявал на 138 метра над морското равнище.

През цялото време морските вълни се съпротивлявали на издигането на новия огнен повелител, размивайки повърхността му. През 60-те той се смалил до 30 метра височина, но през 1977 година вече бил пораснал над 180 метра.

Всяка година Анак Кракатау растял с пет метра, като през 2017 година височината му надхвърляла заплашителните 400 метра. И може би младият вулкан би растял неконтролируемо още дълго време, докато през 2018 година конусът му не хлътнал навътре. Така той се смалил с 110 метра, но се издигнало цунами, което взело над 500 жертви, много от които изчезнали безследно.

Днес законът на Индонезия забранява вулканът да бъде приближаван, защото наследникът на Кракатау е жив и непредсказуем.