Palatka.bg

Виетнамското селце Ле Мат – раят на змиите (за готвене)

Има ли нещо по-вкусно от вино от змия, накисната в оризово вино или ароматно сотирано змийско с джинджифил и ориз? Ако сте посещавали селцето Ле Мат във Виетнам, то вие сте наясно, че яденето на змия в тази азиатска страна е ритуал, но и туристическа атракция за смелчаци.

Само на 7 километра от столицата Ханой в зелените дебри се крие малкото селце Ле Мат. Ако се боите от змии, това ще е последното място, което ще поискате да посетите. В змийското селце местните жители не отглеждат кокошки или прасета, а развъждат опасни змии.

Сред най-страховитите змии в Ле Мат са кобра, усойница, гърмящи змия и различни водни змии. Отгледаните змии се купуват на изключително добра цена от изискани виетнамски ресторанти, в които влечугите се приготвят по различни вкусни рецепти. Килограм бамбукова змия струва около 50 долара, а планинските змии надхвърлят 60 долара за килограм.

Месото от змия се смята за полезен деликатес, който по вкус наподобява пилешкото месо. Цената, която ще платите, за да опитате змия във Виетнам, зависи от вида и размера й.

Често сервитьорът в луксозен ресторант, предлагащ змийско месо, разрязва живото влечуго пред очите ви. После изважда сърцето му и източва кръвта. Ритуалът изисква бързо да изядете туптящото сърце на змията, след което да полеете деликатесната хапка с напитката, налята от сервитьора в чашата ви: оризова ракия със змийска кръв и жлъчка. Това екзотично питие е мощен афродизиак, за който се смята, че бори косопад, ревматизъм и артрит. Бъдете подготвени, че опашката на змията може да мърда до 10 минути след умъртвяването й.

Страховити случаи с оживели змии

Приготвянето на вино от змия става с потапянето на жива змия в оризово вино, за да се консервира. Има данни за случаи, в които влечугите изпадат в летаргично състояние в продължение на месеци. В тез случаи при отварянето на бутилката, змията се събужда и атакува.

Легендата за принцесата и змията

Виетнамците в Ле Мат вярват в легенда за красива принцеса, която плавайки из морето, била нападната от страшно морско чудовище – огромна змия. Лодката се преобърнала и принцесата се озовала очи в очи със смъртта. Но в този момент се появил смел млад рибар и победил чудовището. Затова ловците на змии са едни от най-уважаваните по тези краища на Виетнам.

Всяка година през месец март в Ле Там се провежда фестивал на змиите. На него можете да чуете героични разкази и легенди, да станете зрители на тематични представления и разбира се, да вкусите традиционните змийски блюда и вино