Palatka.bg
Троицкое предградие

Минск – бижуто на Беларус

Столицата на Беларус е голям град с 2 милиона жители и много забележителности, които трябва да видите. Всеки, който я е посещавал, говори за чистотата на Минск. Този град също е много зелен, с много паркове около река Свислоч.

Архитектурата на града е била силно засегната от опустошителната Втора световна война. Всъщност градът е построен от нулата след войната – с широки улици и сгради в стил Сталин. Ако започнете пътуването си от централната железопътна гара, можете да направите първата част от него пеша.

Вижте няколко места в Минск, които е хубаво да посетите!

Червената църква

Посетете Червената църква


Червената църква е символ на Минск. Официалното име на църквата е доста рядко употребявано и вероятно не може да се срещне никъде другаде по света: Църквата ” Св. Симеон и Елена”. Това е така, защото църквата е построена, за да отбележи преждевременната смърт на две малки деца, Симеон и Елена, от аристократично семейство. Този храм е известен като Червената църква, поради червените си стени, построени от червени тухли. Тази неоготическа църква е проектирана от полски архитект и е осветена през 1910 година.

През 1923 г. почти всички нейни съкровища са били отчуждени, а църквата е била окончателно затворена през 1932 г. По-късно тя е станала дом на театър, след което е превърната в кино студио. През 1990 г. църквата на светиите „Симеон и Елена” се връща в Римокатолическата църква. Интериорът е напълно възстановен и сега е важен център на религиозен, културен и социален живот в Минск.

През септември 1996 г. пред Червената църква е издигната статуя на архангел Михаил, убиващ дракон. Бронзовата статуя е с височина 4,5 метра. Представлява Архангел Михаил като символ на победата и Небесната слава.

Червената църква 2

Разходете се до централната част на булевард „Независимост”


През миналия век Минск е пострадал много, като 80% от сградите му са били унищожени. След това е трябвало да се построи нов град. Градът е възстановен в империята на Сталин: широките булеварди са украсени с императорски величествени сгради. Някои изследователи го смятат за вариация на арт деко. Този архитектурен стил очевидно произлиза от френския имперски стил на Наполеон Бонапарт.

Тръгнете по булевард „Независимост” от Червената църква до площада на Победата, за да видите парламента, градския съвет, централата на КГБ, пощата, Дворецът на републиката, Домът на офицерите и резиденцията на Президента.

Централната поща се намира в началото на булевард „Независимост”. В нея забележителното е необичайните скулптури и часовника.

Тайната полиция в Беларус все още се нарича КГБ. Седалището заема много голямо място в центъра на Минск.

Дворецът на културата е уютно декорирана сграда от класически стил от 1954 г. Сега се помещават два нощни клуба.
След като видите всички тези величествени сгради, тръгнете към Горния град.

Тръгнете по булевард „Независимост”

Посетете Горния град

Богатите и известни жители на града са имали къщи в Горния град от средата на 16-ти век. Това е централната част на Минск, от която има наистина много какво да видите.

Кметството на Минск

Кметството в Минск първоначално е било дървена сграда. След пожар в средата на 17-ти век е възстановено от камък и е било символ на независимост. В средата на XIX век руският цар Николай I нарежда да се унищожи сградата. След създаването на независимата беларуска държава, през 2004 г. сградата е възстановена от нулата и отворя вратите си за посетители.

Горни град

Катедралата на Светия Дух

Това е една от най-забележителните църкви в Минск, разположена в центъра и с изглед към река Свислоч в историческия Горни Град. Катедралата е най-важната руска православна църква в града. Още през 17-ти век сградата е била католически манастир Бернардин. Той е затворен през 1922 г., след това се превръща в Православен, разширяват го и ремонтират. Най-свещената икона в храма е тази на Божията майка, за която се твърди, че е била намерена от жителите на Минск през 1500 г.

Катедралата на Света Богородица в Минск

Катедралата на Света Богородица в Минск

Тази йезуитска църква е построена в началото на 18 век. В съветската епоха тя е затворена и след Втората световна война служи като служба на спортния съюз. През 1993 г. отново е превърната в църква, а възрожденските художници от Беларус и Полша връщат  някогашното великолепие, като я превръщат в блестящата сграда в бароков стил.

ижте величието на Беларус Болшой Театър Опера и Балет

Вижте величието на Беларус Болшой Театър Опера и Балет

Театърът е проектиран от архитекта Йосиф Лангбард и открит през 1939 г. Грандиозният му стил е вдъхновен от римските амфитеатри. Сградата е претърпяла бомбардировките през Втората световна война и през 1947 г. била открита отново след реконструкция.

През 2009 г. реставрационните работи са напълно завършени под ръководството на друг архитект. Новите елементи включват кристални полилеи от стила на 50-те години на миналия век, детайли от гипс, таванни стенописи, златна циментова замазка заедно с червени кадифени завеси и драперии.

Интериорът включва естествени камъни, мрамор и гранит. Подовете са направени от девет вида гранит и украсени с орнаменти.

Фасадата на театъра е украсена със скулптурата на Аполон и две летящи нимфи. В парка пред театъра можете да се насладите на светъл каскаден фонтан, който прилича на силуета на театъра.

Ако искате обаче да гледате прочутото Лебедово езеро, трябва да резервирате билети няколко месеца предварително.

Дом на културата