Palatka.bg

Мочи – прочутият японски десерт, заради който трябва да посетите Япония

Японската кухня изобилства от интересни и цветни блюда, които нямат аналог. Има един десерт, с който японците се гордеят. Толкова прост на пръв поглед, яркият десерт мочи изисква майсторство при приготвянето. Дали бихте могли да го усвоите и да зарадвате своите близки с екзотичното лакомство от Страната на изгряващото слънце?

Японските традиционни десерти се различават от европейските. Приготвени чрез печене или не, те са далеч по-безопасни за талията от повечето познати сладкиши. Дори няма да е пресилено, ако наречем мочи „полезен“ десерт.

Мочи накратко може да бъде описан като лакомство от оризово тесто, приготвено по-особен начин

Десертът датира от VIII век сл. хр. и основата му представлява тесто от задушен ориз от сорта мочи-май. Този ориз е лепкав и сладък, което го превръща в единствения подходящ вид за изпълнението на многовековната рецепта.

Процесът на приготвяне на оризовото тесто е доста трудоемък и дори изисква физическа сила, издръжливост и предпазливост. Най-напред задушеният ориз се начуква с дървени чукове в специален хаван, наречен усу. Независимо от размера на тестото, в процеса трябва да участват двама души. Единият намачква ориза, а другият следи степента на неговата готовност, разбърквайки мочито, и ако е необходимо, долива вода в хаванчето. То от своя страна е доста по-голямо от онези, които използваме в нашите съвременни кухни.

Важно е и двамата готвачи да работят заедно и да не се разсейват, в противен случай тежкият чук може да нарани всеки един от тях

Оризът се удря в продължение на поне 40 минути. Тестото мочи се счита за готово, когато стане меко и еластично. Готовото тесто би могло да се изплозва за различни цели. След това мочи се разточва, реже се и се суши или пък от него се приготвят красиви и цветни сладки.

В съвременната японска кухня тестото мочи се използва в рецептите на най-различни сладкарски изделия, попадащи в групата „мочи“: меки кифлички с плодов пълнеж, сладолед, глазирани сладки и дори пържени мочи, наподобяващи малки оризови понички.

Разбира се, един от най-любимите десерти за децата е сладоледът мочи – малки топки, увити в тесто и дайфуку мочи сладкиши, които се гарнират с най-различни топинги

Мочи десертите са не само вкусни, но и здравословни. Този десерт е с ниско съдържание на захар, като в същото време въпреки преработката, оризът запазва хранителните си вещества.

Всички последователи на здравословното хранене са наясно колко много са ползите на оризовото брашно. То не съдържа глутен, което го прави по-безопасна храна от пшеницата. Мочи се препоръчва на хора с анемия, диабет и разстройства на храносмилателната система.

За съжаление приготвянето на оризовя десерт мочи у дома не е лесна задача. Още по-трудно е намирането на специлния вид ориз. За да се насладите на това лакомство, най-добре е да посетите японски ресторант. Или защо не сложите мочи в списъка с още една причини да посетите Япония?