Palatka.bg
Фарьорските острови

Кухнята на Фарьорските острови – непозната, особено, любопитна

Ферментирало агнешко месо, сушена риба на вятъра и овче месо. Звучи ли ви вкусно? Жителите на Фарьорските острови смятат така.

Традиционната фарьорска храна е от голямо значение за местните жители. Не само частта, в която я хапват, за да задоволят своите вкусови предпочитания, но и другите етапи – от лова до запазването и подготовката на месото.

Фарьорските острови са обявени за "новата граница на северните храни"Фарьорските острови са обявени за “новата граница на северните храни”

Фарьорската гастрономия вече с гордост се представя на международната кулинарна сцена.

Методите за приготвяне на храната от първите заселници

Откакто първите заселници са пристигнали на Фарьорските острови преди повече от хиляда години, фарьорският народ ловувал за храна: зайци, овце, китове, риба и други животни. Да бъдеш на изолиран архипелаг в Северния Атлантически океан означава, че до голяма степен ще разчиташ за храната на това, което се намира наоколо.

Те са се научили да използват всяка част от всяка уловена риба, от всяко заклано млекопитаещо и всяка птица. Те също така са се научили да съхраняват колкото е възможно повече храна за по-тежки времена. Тези вековни методи за запазване на храната се използват и до днес и са довели до това тя да има отчетливи и неподправени аромати, които по своята същност са зависими от климата, в който се съхранява.

Методите за приготвяне на храната от първите заселнициФерментацията на храната е процес, който определя до голяма степен вкусовата специфика на традиционната кухня на Фарьорските острови

Един от отличителните вкусове на храните тук е това, което фарьорците наричат ​​растеж – означава ферментация. Това е процесът на сушене на месото и рибата на открито, което позволява процесът на стареене или ферментация. Правилният вкус е придобит в зависимост от климата. Топлите температури ще го развалят, твърде хладните – ще спрат ферментацията, а твърде многото вятър ще изсуши храната и ще промени вкуса й.

Въпреки че тези традиционни методи могат да се смятат за ненужни в съвременните времена, уникалният и неповторим вкус, създаден от тези процеси, съчетан с философията на използването на природата, е толкова привлекателен, че на Фарьорските острови той винаги ще бъде търсен.

С какво разполагат на Фарьорските острови за своите традиционни ястияС какво разполагат на Фарьорските острови за своите традиционни ястия

 На Фарьорските острови няма никакви местни бозайници (например, заекът е донесен от Норвегия) и едва ли нещо преди първите заселници е растяло на земята. Ряпа, цвекло, репички, картофи, моркови и ерусалимски артишок са зеленчуците, произвеждани от фермерите на Фарьорските острови. Зелените храни идват от билки като ангелика и киселец, както и от диви растения, включително лишеи.

Традиционните ястия на Фарьорските острови

Хранителната култура на Фарьорските острови се промени драстично през последното десетилетие, не на последно място поради няколко блестящи и иновативни фарьорски готвачи. Новостите довели до това, че на островите станало често срещано явление хората да се хранят в ресторантите. Освен това започнали да се гордеят, че традиционната фарьорска кухня може да минава за изискана храна. Вече все по-често се отварят нови ресторанти. И, да, тези ресторанти предлагат „изискани ястия” от фарьорската традиция. В менюто им има ферментирала треска, ферментирали агнешки чревца, кисело зеле, горчица и крутони. Мноого вкусно и… изискано.

Традиционните ястия на Фарьорските острови