Palatka.bg
Бангладеш

Кухнята на Бангладеш – непозната, но любопитна и много, много вкусна

Какво прави местното население на Бангладеш в ежедневието си? Какви национални ястия могат да се видят на празничните маси? Традиционната кухня на Бангладеш се отличава с използването на много ароматни подправки и къри, подобно на арабската кухня. Ето защо е много ароматна и пикантна, сравнено с вкусовете, на които ние традиционно сме свикнали.

Оризът и рибата са в основата на традиционното хранене в Бангладеш
Оризът и рибата са в основата на традиционното хранене в Бангладеш, а къри сосът е просто „религия”

За местните жители и един ден без ориз не е възможен. Рибата, месото, птиците, зеленчуците се приготвят в пикантен къри сос, в който слагат кимион, кориандър, карамфил, канела, чесън и други подправки. Мюсюлманите, които са половината от населението на Бангладеш, не ядат свинско, а индусите – другата половина, не ядат говеждо месо. Сутрин за закуска е обичайно всички да хапват пшеничен хляб с къри.

Също така е важно на трапезата им да присъства рядка супа от леща или други бобови растения, които растат на полето заедно с ориза. Също така, те обичат да приготвят домашно сладко кисело мляко, което се сервира в края на храненето. Традиционно порцията им се състои от голяма чиния с ориз, към която се прибавят риба на малки порции и зеленчуци с къри.

За закуска освен хляб хапват и ориз.
За закуска освен хляб хапват и ориз.

Любимата закуска на хората в Бангладеш е студеният ориз с мляко и палмова захар. Обикновено ядат с дясната си ръка, смесват къри с ориз, а след това събират остатъците от чинията с пръсти. В градските ресторанти, които посрещат чужденци, хората могат да ядат с прибори.

Традицията повелява да се яде три пъти на ден. Водата е най-често срещаната напитка. Преди да седнат на масата, измиват чинията си с дясната ръка. После с чиста суха кърпа, пак в дясната ръка, избърсват вътрешността й и след като са отстранили водата, поставят храната върху чинията.

Закуските им включват също плодове като банани, манго, личи, папая и пържени храни. За много хора, особено в урбанизираните райони, не може да мине и ден без чаша сладък чай с мляко, понякога това питие се придружава от сладкарски изделия.

Празничната трапеза в Бангладеш е много важна и си има своите особеностиПразничната трапеза в Бангладеш е много важна и си има своите особености

При сватби и важни празници храната там играе важна роля. По време на празниците гостите могат да ядат колкото искат.

При сватбите ястиет
biryani
При сватбите ястието, което приготвят обикновено е biryani

Това е ориз с агнешко или говеждо месо и смес от подправки, по-специално слагат шафран. Ако искат да подчертаят важността на празника или повода, използват тънък ориз.

Ако искате да опитате да приготвите biryani: продуктите се смесват последователно, след което се добавят към ориза. На празнична вечеря обикновено се предлагат ястия от пиле, риба, зеленчуци, агнешко или говеждо месо с къри сос. В края на вечерята се сервира ориз с кисело мляко.

подправки