Palatka.bg
Ube

Убе – лилавият сладък картоф, който се превръща в емблема на филипинските десерти

Убе всъщност е филипинската дума за лилаво. Голяма част от любимите десерти на филипинците се приготвят с този лилав картоф, който придава на тортата или пък на сладоледа апетитен виолетов цвят и уникален вкус. Този картоф съдържа пигменти, които му придават своя виолетов цвят. Има известни в света три вида лилави сладки картофи, които обикновено се бъркат един с друг. Но филипинският Убе е различен вид от Окинавския сладък картоф, например. Трите вида лилави картофи се различават по вида и цвета на кората. Във Филипините Убе най-често се приготвя като сладкиш, на който се добавя захар или конфитюр и е наречен Халая Убе. Десертът Халая Убе е с ярко виолетов цвят и щом го зърнете наистина ви се приисква да го хапнете на една хапка.

Лилавият сладък картоф Ube е основният вкус на всички десерти във Филипините

Лилавият сладък картоф Убе е основният вкус на всички десерти във Филипините

Убе може да бъде варен, пържен, пюриран, използван в десерти като сладкиши, бисквити, флан, лилав лепкав ориз, направен на сладолед, конфитюри и кремове, използван за производство на бонбони. Той също се добавя и в много ястия. Убе, съчетан с боровинки и кокосови орехи, е наистина добра комбинация на вкусове. Някои хора определят вкуса на Убе като смес от  лешник, шоколад и ванилия.

Вътрешността на Убе е лилава, а отвън има кафява кора, която изглежда доста твърда и непривлекателна. Но месото на тези картофи, освен че изглежда много красиво, когато е направено на сладкиши, то съдържа много повече антиоксиданти от обикновените картофи и от сладките картофи.

Halaya ube
Халая Убе
Халая Убе

Филипинският лилав сладък картоф традиционно се вари и се раздробява с кондензирано мляко и масло, за да се превърне в най-обичания сладкиш. Е, не е чак толкова просто. Всъщност  сместа се оформя и охлажда, за да се създаде зашеметяващият пудинг, наречен Халя Убе. Заради неговата кремообразна консистенция, елегантен сладък вкус и жив оттенък в него е лесно да се влюби почти всеки, който го опита.

Освен вкусен и красив, лилавият сладък картоф Убе има и възхитителни хранителните вещества. Вижте ги!

Пълен е с антиоксиданти

Изследване, направено в Канзаския държавен университет, показва, че Убе съдържа много антиоксиданти, които не се срещат в никои други видове картофи. По този начин те имат способността да предотвратяват: увреждането на ДНК, сърдечно-съдовите заболявания, инсултите и дори да помагат за предотвратяване на рак.

Витамин А

Убе съдържа до 24% от необходимия дневен прием на витамин А, който е мощен антиоксидант.

Витамин С

Убе съдържа до 22% от необходимия дневен прием на витамин С, който е мощен антиоксидант и помага да се предотвратят настинки и дори скорбут.

Витамин Е

Убе съдържа също и повече витамин Е, който е важен за сърдечно-съдовото здраве, сексуалното здраве и здравата кожа.

Калий

Убе съдържа до 20% от необходимия дневен прием на калий, което е много важно за сърдечно-съдовото здраве, понижаване на кръвното налягане и регулиране на водния баланс. Убе е чудесна храна, с която да се зареди тялото след тренировка.

Желязо и мед

Убе съдържа добро количество мед и желязо, които са важни за предотвратяването и лечението на анемията.

Освен вкусен и красив, лилавият сладък картоф Ube има и възхитителни хранителните вещества. Вижте ги!

Намалява високото кръвно налягане

 Изследвания, правени във Филипините показват, че Убе съдържа определени ензими, които помагат за понижаване на кръвното налягане. Така индиректно помага за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания.

Детоксиращ агент

Убе е добър детоксиращ агент за бъбреците, далака и панкреаса, като по този начин спомага за поддържането на правилното здраве.

Богат на фибри

Убе съдържа много фибри, които помагат да се създаде добра среда за растежа на полезните бактерии.

Този зеленчук е основна култура и източник на храна във Филипините. Той също така се превръща и в прах, който след това се използва във филипинските десерти. Убе са много вкусни сварени, приготвени на пара или пък изпечени самостоятелно или заедно с обикновени сладки картофи. Ако посетите Филипините, не пропускайте да опитате ястията и десертите с това лилаво вълшебство.

Филипините
Филипините

Филипините 2