Palatka.bg

Вануату – миниатюрната държава в Тихия океан, за която всички можем да мечтаем

Съвсем близо до Австралия се намира една островна държава в  Тихия океан. Република Вануату е разположена на островите Нови Хебриди и е едно малко, но очарователно райско кътче.

История

Round Efate (Vanuatu) trip, 26 Nov. 2006 - Nguna from Paonangisi Beach

Първоначално островите са били заселени от меланезийци. Първият европеец, стъпил по тези земи, е португалският изследовател Педро Фернандес де Кирос, който  им дал името Аустралия дел Еспириту  Санто („Южна земя на Светия дух“). Мореплавателят Джеймс Кук ги преименува на Нови Хебриди през 1774 г.

Ever heard of Vanuatu?

В средата на 19-ти век английски и френски плантатори се заселват на островите. Между двете страни се заражда конфликт за архипелага. Великобритания и Франция достигат до консенсус и така  през 1887 г. влиза в сила  конвенцията за съвместно владение на островите. През 1906 г. Нови Хебриди става кондоминиум (територия установена със суверенна власт от две или повече държави.)

Vanuatu Sunset

Островите са провъзгласени за независими  74 години по-късно на 30.07.1980 г.  Страната получава името Република Вануату (от vanua – земя, дом.) Името на държавата означава „Нашата земя завинаги“. Столицата е  гр. Порт Вила.

Забележителности

Националният музей на Вануату в Порт Вила предлага за разглеждане колекция от традиционни артефакти като тамтам (разсечени барабани или гонгове), бижута от миди, фотографии на погребението на  меланезийския вожд Рой Мата и др. Един час тур с гид включва демонстрация на традиционни инструменти и рисуване с пясък.

Mele  Cascades е прекрасен водопад, намиращ се на 10 километра от  столицата, който си заслужава посещението. Очарователните басейни с аквамаринени води, успокояващата зеленина и 35-метровия водопад  са наслада за очите.

Lonnoc beach,Vanuatu

Активният вулкан „Ясур“ на остров Тана, считан за един от най-младите острови в Океания, впечатлява с внушителната си красота и огнените си цветове. Най-доброто време за посещение на вулкана е преди изгрев или два часа след залез.

Пещерата „Милениум“  се намира на 15 километра от втория по големина град във Вануату – Луганвил (Luganville). Невероятното преживяване включва разходка по бамбуков мост, катерене, досег с красотата на природата – прелестни дъждовни гори, слънчевите лъчи, прозиращи през спускащата се вода на водопадите, и разбира се, самата пещера.

Vanuatu Beach

Всеки, който иска да опознае културата на Вануату, трябва да посети  Ekasup Cultural Village близо до Порт Вила.  Местните островитяни ще разкажат за културата и бита на страната, а всяка петък вечер е вечер на пира, включваща забавление и богат бюфет, някои от ястията, приготвяни с растението кава.

Забавления

Вануату предлага разнообразни водни спортове – плуване в океана, гмуркане, плуване с шнорхел, сърфиране, както и риболов (подходящо място за него е рибното селище Порт Орли). Освен това туристите могат да се насладят на езда с кон (в ранчотата „Hippocampas“ и „Club Hippique Adventure Park“ близо до столицата), игра на голф,  разходка в небето с хеликоптер, еко туризъм (каране на колело, катерене, возене с  каяк).  Забавленията не свършват дотук.

Kayaking through The Domain  |  Vanuatu

Всеки, който желае, може да си наеме бъги, скутер или мотоциклет и да разгледа красотата на островите. За тези, които имат нужда от релаксация, подходящи са горещите минерални бани, намиращи се в североизточната част на остров Eфате.

Champagne Bay - Vanuatu

Вануату е едно малко известно, но прекрасно екзотично място, където можете да сте по-близо до природата, наслаждавайки се на нейната красота или опознавайки местните традиции и обичаи.

Sunrise over Erakor Lagoon - Vanuatu