Palatka.bg

Изненадващи факти за изумителната Исландия

Исландия е страна с неподправена груба природна красота. Действащи вулкани, кипящи извори и гейзери ще ви пленят с безграничния си чар. Тази островна държава се къпе във водите на Атлантическия океан близо до Северния полярен кръг. Никъде другаде няма да видите такива природни забележителности, каквито ви очакват в Исландия. А знаете ли, че…

В Исландия не съществуват фамилни имена. Обикновено такива имат чуждестранните граждани, които съставляват около 10% от исландското население. На практика фамилните имена са заместени от патроними – бащини имена, или матронини – форми, произлизащи от името на майката с префикса на син за мъжа и отделен за дъщеря на жената.

Ако си мечтаете да посетите страна, в която престъпността е равна на нула, отидете в Исландия

Полицейските служители не носят оръжия, а майките спокойно оставят бебешките колички на улицата. Не се учудвайте, ако видите спящи бебета в колички покрай магазините и кафенетата.

Парламентът на Исландия е най-старият в Европа. Първото всеобщо събрание се състояло през 930 година на територията на националния парк Тингведлир, който е част от Списъка с обекти на Световно наследство на ЮНЕСКО. Събранията продължили да се провеждат ежегодно до 1798 година. Днес сградата на събранието (алтинг) се намира в столицата Рейкявик. То представлява еднокамарна институция, в която работят 63 депутата.

Исландия може да се похвали с уникален ландшафт – вулканично плато с възвишения до 2 км, горещи извори и действащи вулкани. Около 11,8 км² от общата площ в размер 103 км² в покрита с ледници.

Независимо, че са толкова прекрасни върховете във фотографиите от Исландния, в страната не съществува нито една пълноценна планина

Ако се вгледате внимателно в снимките, може и да забележите, че всички планини и хълмове имат плоски върхове, тъй като те и прилежащите долини се появили, благодарение на действието на ледниците. Исландия била разсечена от ледници, които изваяли дълбоки долини и високи хребети. Страната е дом на много вулкани, които неопитните туристи често бъркат с планини.

Исландия е една от най-екологично чистите страни на планетата. Вулканите предоставят възможност на местните жители да използват геотермални извори като източници на енергия, дори за отопление на улиците. Затова Исландия няма нужда да добива и купува полезни изкопаеми за производство на топлина.

От 1915 до 1989 година в Исландия действал сух  режим, като във втората половина той се отнасял само за бира

Веднага след отмяната на закона, бирата се превърнала в най-търсената напитка. Всяка година на 1-ви март се отбелязва Денят на бирата, когато исландците изпиват огромно количество от пенливото пиво. Но бирата може да се закупи само в държавни магазини за алкохол, а частните търговци не могат да продават спиртни напитки.

В Исландия спокойно можете да се разсъблечете, защото голотата не се порицава. Местните не се срамуват да останат голи на обществени места. Все пак покрай геотермалните извори можете да срещнете голи хора практически през цялото време.

А знаете ли, че в Исландия няма дървета? На тази дива земя растат само няколко вида. Много от дърветата били изсечени още от първите заселници, за да построят на тяхно място своите къщи.