Palatka.bg
Езерото Блед и неговите термални извори

Блед – чудното алпийско езеро с единствения остров в Словения

Блед е алпийско езеро, което е повдигнало на плещите си единствения остров в Словения с църква в средата. То е едно световно известно кътче от рая от векове, което впечатлява посетителите със своята природна красота, богатство от легенди и свръхестествени сили, от лечебни термални извори. Над езерото върху отвесна скала се извисява замък, от който щом погледнете пейзажа ви връхлитат безброй странни чувства и предчувствия за живот в магическа приказка.

Традиционните дървени лодки „Плетна” от векове плават с посетители към острова в средата на езерото
Традиционните дървени лодки „Плетна” от векове плават с посетители към острова в средата на езерото

Този вид лодки се управляват от изправени гребци. Когато лодката спре на острова, гостите се изкачват по 99 каменни стъпала, за да достигнат църквата „Успение Богородично”. На острова, който е вдъхновение за редица легендарни приказки, гърдите ви ще се отворят за звука на църковната камбана, а ако желаете можете да я биете и сами.

Легендата разказва, че ако влезете в камбанарията и биете камбаната сами, този акт ще накара едно ваше желание да се сбъдне.

Църковната камбана на Блед има дълга история, нагазила до колене в легендите на езерото

За църковната камбана, чиято датировка е от началото на 16 век, се казва, че идва от самия папа. Историята е, че той я е дарил на църквата след като оригиналната камбана, която била поръчана да се отлее от видна вдовица в памет на нейния съпруг, потънала на дъното на езерото. Когато лодката с камбаната отивала към острова, се извила силна буря и я преобърнала. Така всъщност Блед има две легендарни камбани: тази в църквата и тази на дъното на езерото. Легендата за потъналата камбана се припомня всяка година на специално събитие за Коледа.

Църковната камбана на Блед има дълга история, нагазила до колене в легендите на езерото
Преживявания в замъка Блед

Най-красивата гледка към езерото, острова и околните върхове е от замъка Блед, извисяващ се над езерото на скалата. Това е един от най-предпочитаните и красиви замъци за правенето на сватбени „турнета” в Европа. Този замък с живописна архитектура датира от 12 век. Той е дом и на богата музейна експозиция.

 В замъка може да научите и за традиционния ръчен печат на книги. В крепостната изба пък можете да дегустирате и бутилирате вино и да запечатате бутилката си с восък. През летните месеци се организират турнири по стрелба с лък.

Разходка по брега на езерото, из старинните ъгли на замъка или по пътеките на кон – все възможности, които ще събудят и последното заспало дете в съзнанието и подсъзнанието ви.

Блед е едно от най-емблематичните места в Словения

Блед е едно от най-емблематичните места в Словения

През 19-ти век е бил посещаван постоянно от любители на хидротерапията. В началото на 20-ти век езерото е смятано за най-красивия курорт в Австро-Унгария.

След като Австро-Унгария се разпада и замъкът попада под владение на Югославия, става лятна резиденция на Тито. На негова територия има и църква.

Езерото Блед и неговите термални извори

Благодарение на планинския си климат и непокътнатата си природа, езерото Блед някога се е считало за курортно селище, в което е имало приятни зони за къпане. Притокът на води към него не е голям, те се доставят само от няколко извора. Има и термални извори в североизточната му част, които днес захранват плувните басейни на хотелите в Блед.

Чудна красота в ждрелото на Винтгар

Недалеч от езерото Блед има пролом, който поради изключителната си красота привлича туристи още през 19 век. Дървени мостчета ви водят до дълбокия 1,6 км пролом между водопади, вирчета и каскади. Над дефилето се вие и един каменен бивш железопътен мост. Флората на ждрелото Винтгар е райска.

Езерото Блед и неговите термални извори
Езерото Блед има сладък вкус (и преносно)

Това място, което привлича посетители от векове, също предлага отлични кулинарни изкушения. Най-известният кулинарен специалитет на езерото Блед е тортата “Bled Cream”, приготвяна по оригинална рецепта на повече от 60 години. Повече от 12 милиона парчета от този десерт са продадени на територията на езерото Блед до наши дни.