Palatka.bg

Хирошима – градът на мира, който е способен да премине през всичко

8:15 ч., 6 август 1945 г. Паметен миг за Япония и цялото човечество. Първата атомна бомба, използвана като оръжие срещу човешки същества избухва над Хирошима. От този миг настнe светът никога вече няма да е същият, навлизайки в ядрената епоха…

Хирошима ще ви изненада с удивителната си модерност и ще ви завладее с емоции, разказвайки ви за своето минало. Мнозина са шокирани при пристигането си, тъй като виждат, че това е огромен, функциониращ град, почти същият като много други големи световни градове. Изненадата се дължи на факта, че Хирошима е по-известен като първият град в историята, върху който е употребено ядрено оръжие и съответно унищожен от него. Атомната бомба, която военновъздушните сили на Съединените американски щати използват по време на заключителните етапи на Втората световна война, убивайки десетки хиляди хора…за секунди.

Бомбардировките над Хирошима, както и намиращият се наблизо Нагасаки са единствените случаи на употреба на атомната бомба досега (за щастие) , а днес когато човек се разхожда по улиците на града и вижда стотиците артистични места за разтоварване, безкрайните търговски площи и изключителните архитектурни шедьоври, едва ли някога би предположил, че приблизително 70 % от Хирошима само преди 70 години е напълно унищожен в една от най-големите жестокости в историята.

Но това е град, който никога не забравя и който се бори за вечен вътрешен и световен мир

Основната причина, поради която хората идват в Хирошима е да отдадат почит и уважение и да научат повече за случилото се тук, което въпреки че е световно историческо събитие е обвито в много клишета и тайни. Мнозина все още смятат, че много голяма част от японското общество първоначално е смятало, че градът трябва да бъде изоставен. Така или иначе, той все още е тук и със сигурност първата ви отправна точка без съмнение ще бъде Мемориалният парк на мира.

Всеки от нас е виждал изображения на ядрената гъба на атомна бомба

Практически най-известният символ в историята на Хирошима, но когато видиш мястото на взрива, епицентъра на катастрофата се чувстваш уловен от кълбо от емоции, с които не си убеден как да се справиш

A-Bomb Dome (някога известна като Индустриална зала в Хирошима) е най-близката до епицентъра на взрива сграда, всъщност тя лежи в точното местоположение на детонацията на бомбата. По чудо успява да оцелее след катастрофата и днес е останала като символ на една човешка трагедия. Паметник на болката и надеждата- миналото се намира в нов красиво озеленен спокоен парк.

Паркът също приютява важни паметници за историята на Япония като Паметника на мира и децата, Паметник на загиналите от атомната бомба корейци (много корейци са роби в Япония по време на Втората световна война), статуята Садако (в чест на Садако Сасаки – дете, което е било на 2 години, когато бомбата е ударила Хирошима, а 10 години по-късно от левкемия, причинена от излагането на радиация) и Пламъкът на мира (който ще бъде изгасен едва след унищожаването на последното ядрено оръжие на Земята).

Визуално наситен, докосващ и информативен, Музеят на мира  ще ви съпроводи в разходката ви през историята на Тихоокеанската война като елемент от Втората световна война, която води до атомната атака. Може да видите предмети, оставени след жертви и други артефакти, пренасящи пред вас атмосферата на опустошението. Може да научите историята на разработването на ядрените бомби и как работят те всъщност, за дългосрочните последици от излагането на радиация, включително какво се прави в подкрепа на оцелелите днес. Тези хора са наречени “Хибакуша” и много от тях са измъчвани от дискриминация и предразсъдъци. Всички тези идеи и проекти подчертават ролята на Хирошима на световната сцена като един от лидерите на движение за мир.