Palatka.bg
Гент

Гент – най-неизвестното средновековно бижу в Европа

Град Гент в Белгия е един от най-подценяваните, а вероятно и най-неизвестният средновековен град в Европа. Но от една добре пазена тайна няма нищо по-зрелищно. Докато повечето хора, които посещават Белгия, отдават цялото си внимание и време на разходка из Брюксел и Брюж, страната има толкова много, което да предложи. Вълнуващи градове като Гент, предлагат възможност да се потопите в един вековен град, пълен с наистина великолепна архитектура, световноизвестни музеи и прекрасни ресторанти и барове.

Град Гент е столицата на провинция Източна Фландрия

Град Гент е столицата на провинция Източна Фландрия, заемаща бреговете на реките Лейе и Шелда. Тази стратегическа позиция при сливането на две главни реки във фламандските низини накара Гент да се превърне в един от най-силните и проспериращи градове в Северна Европа. Всъщност, в определен момент, е имало само един град на север от Алпите, който е  бил по-голям – и това е бил Париж.

Във времето Гент е бил дом на богати търговци

Във времето Гент е бил дом на богати търговци, царе и императори, художници и занаятчии.

Днес Гент е пълнокръвен образователен център с младежко население и запомняща се стара архитектура. Той е може би един от най-добре запазените средновековни ядра в Европа – зона без автомобили, пълна с църкви, поразителни къщи на търговци, исторически площади и калдъръмени улички. Има дори една голяма крепост в средата на стария град.

Заедно с Брюж, Брюксел и Антверпен съставляват “големите четири” белгийски града, което ги прави прекрасен маршрут в тази малка западноевропейска страна.

Камбанарията на Гент
Камбанарията на Гент
Камбанарията на Гент е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство

Камбанарията на Гент е една от трите основни наблюдателни кули в историческото сърце на града. Издигайки се почти на 91 метра в небето, тази висока конструкция е прикрепена към бивш голям пазар, където се продават прочутите фламандски платове, килими и текстил. Камбанарията показва независимия статут на този мощен град. Камбаните му предупреждавали за приближаваща опасност или да обявяват тържества. Това е най-високата камбанария в Белгия.

Една от абсолютните звездни атракции в Гент

Катедралата „Свети Баво”

Една от абсолютните звездни атракции в Гент е Катедралата „Свети Баво”. Там е кръстен младият Карл V, който по-късно ще стане крал на Испания, а впоследствие и Свещеният римски император. Той управлява тази империя, която обхваща както стария, така и новия свят. Тази масивна катедрала е украсена с голям брой чудесни картини, включително и това, което може да се смята за най- добрата живопис в цяла Белгия – “Поклонението на мистичния агнец” от Ян ван Ейк. Това е прочутият Гентски олтар. Той е сложносъставен триптих.

Граслей и Коренлей

Граслей и Коренлей е може би най-великолепната средновековна брегова линия в Европа

Това е всъщност първото пристанище на Гент. Днес е изключително популярно място за разходка както за местните жители, така и за туристите. Особено в слънчеви дни крайбрежието е изпълнено с хора, които се радват на слънчеви бани, четене, разговори, кърмене или просто на страхотната храна в някой ресторант край брега.

Замъкът Гравенстеен

Замъкът Гравенстеен

Строежът му започва от края на 12-ти век. Този замък е известен като замъка на графа. По-късно се използва като много неща, включително и като затвор. Сега той е възстановен до някогашната си слава и в него има великолепен средновековен музей, който не би бил действителен средновековен музей, ако не включваше голяма изложба на устройства за изтезание.

Този мост е мястото

Моста Сен Мишел

Този мост е мястото, където всички споменати по-горе забележителности в Гент се събират в един перфектен пейзаж за пощенска картичка. Вероятно никъде по света няма да откриете по-голяма средновековна сцена от Гент.

 

Снимки: pixabay