Palatka.bg

Градовете-ветерани, които са оцелели от древността до днес

Откакто човекът се е научил да създава сам храната си, чрез земеделие или отглеждане на домашни животни, ние живеем в постоянни или полупостоянни селища, които изискват поне известно планиране. Въпреки че много мненията се различават по въпроса дали конкретно древно селище може да се счита за град в модерния смисъл на думата, няма съмнение, че градовете имат дълга история. Почти толкова, колкото и цивилизацията като концепция. И до днес концепцията за развитие на човечеството се базира основно върху идеята за града.

Най-ранните цивилизации в историята са установени в Месопотамия – район, който до голяма степен съответства на съвременните Ирак, Североизточна Сирия, Югоизточна Турция и Югозападен Иран. Археологическите находки, открити в Месопотамия, са доказателства за селища, датиращи от 10 000 г. пр.н.е.

След Месопотамия, градската култура постепенно си пробива път в Сирия и Анадола, както се вижда от град Чаталхьоюк (7500-5700 г. пр.н.е.). Мохенджо-Даро пък е древен град на Индската цивилизация, възникнал около 2600 г. пр.н.е. Намира се в Пакистан, провинция Синд и е един от най-големите древни градове с население от 50 000 души, а според някои изследвания дори повече.

Макар да не е много трудно да се определи кой е най-старият град в света, има яростно състезание за титлата за „най-стар непрекъснато обитаван град в света“

Често твърденията за възраст на определено населено място се оспорват, а историческите доказателства са трудни за доказване. Не съществува дори единно мнение лк отношение на определенията за „град“, както и за „непрекъснато обитавани“.

Във всеки случай, в нашата класация са включени градове, които не само имат изключително древна история, но продължават да растат и да процъфтяват и до наши дни.

Газиентеп, Турция

Газиантеп е град в югоизточна Турция, разположен на 185 километра североизточно от Адана и на 127 километра път по север от Алепо, Сирия. Това е шестият по население град в Турция.

Връщайки се докъм 4-то хилядолетие пр.н.е., учените са открили в Газиантеп следи от хетейско селище, което продължило да съществува до около 1183 г., когато е завладяно от турските племена. Дотогава бил преобладаващо сирийски град, наречен Хамтап. Османската империя нахлува в началото на 16 век и я нарече Ейнтеп, което означава „добра пролет“.

Османската власт продължила непрекъснато в продължение на три века – до 1919 г., когато градът бил завзет от британците. Те впоследствие го предали във френски контрол през 1920 г. През 1922 г. обаче турците възвърнаха земите си от френските войски , добавяйки префикс „Гази“ към града, т.е. воин на исляма. Оттук идва и името Газиантеп.

Пловдив, България

Пловдив е вторият по големина град в България. Историята на града обхваща около 6000 години. Открити са безспорни доказателства за следи от неолитно селище, датиращо от около 4000 г. пр.н.е. Това го нарежда сред най-старите градове в света. Археолозите са открили фина керамика и други предмети от ежедневието още от неолита, показвайки, че в края на 4-то хилядолетие пр.н.е.. там вече е имало постоянно селище.

Пловдив първоначално е бил тракийско селище, преди да се превърне в голям римски град. По-късно градът пада във византийските и османските ръце, преди да стане част отново част България след акта на Съединение през 1885 г. Градът е голям културен център и се гордее с много древни останки, включително известния римски амфитеатър.

 

Сидон, Ливан

Сидон е третият по големина град в Ливан, разположен на около 40 километра северно от Тир и на 40 километра южно от столицата Бейрут. Съществуват доказателства, че Сидон е бил обитаван още през 4000 г. пр.н.е., а според други изследователи може би още през периода на Неолита (6000 – 4000 г. пр.н.е.) тук са живеели хора.

Днес Сидон е сред най-важните градове в Ливан с натоварено пристанище, наречено Сайда. Поради факта, че все още градът е изключително населен, археологическите проучвания на града са много трудни за провеждане, така че историята на Сидон е е жива и постоянно се актуализира, но не със скоростта, с която историците биха желали, тъй като повече археологически находки се откриват по време на ремонтни или строителни проекти.

Фаюм, Египет

Фаюм е град в Среден Египет, разположен на 130 километра югозападно от Кайро. Основан е преди около 6 хилядолетия – през 4000 г. пр.н.е. Фаюм е най-старият град в Египет и един от най-старите градове в цяла Африка.

Градът заема част от древния обект „Крокодиполис“ – най-значимият център за култа към бога на крокодилите Собек. Градът се покланял на свещен крокодил, наречен Пецучос, който бил украсен със злато и скъпоценни камъни. Крокодилът живеел в специален храм с много пясък, езеро и храна. Когато Пецучос починал, той бил заменен от друг.

След като градът преминава в ръцете на Птолемеите, той се преименува на Ptolemais Euergetis. Градът е преименуван на Арсиноя от Птолемей Филаделф, за да почете Арсиноя II от Египет – неговата сестра и съпруга, през 3 век пр.н.е.

Аргос, Гърция

Аргос ( наричана още и Аргея) е град в Гърция и бивша община в Арголида, намираща се в най-източната част от полуостров Пелопонес. Аргос е обитаван непрекъснато през последните 7000 години, което го прави един от най-старите градове в Гърция и Европа. На стратегическо място в плодородната равнина на Аргос е била основна крепост през микенската епоха. В класически времена Аргос бил силен съперник на Спарта за господство над Пелопонес, но в крайна сметка от подчинен от други гръцки градски държави, след като Аргос останал неутрален по време на гръко-персийските войни.

Днес в града се намират многобройни древни паметници, най-известният от които е прочутият Херайон на Аргос, въпреки че селското стопанство (особено производството на цитрусови плодове) е основата на местната икономика и именно с това се изхранва мнозинството от гръцкото население в района.

Атина, Гърция

Едва ли има образован човек в света, който да не е чувал за Атина – столицата и най-големият град в Гърция. Атина доминира в региона на Атика и е един от най-старите градове в света, като само писмената му история обхваща около 3400 години развитие. Класическата Атина била мощен град-държава – център за изкуства, учене и философия, дом на Академията на Платон и Лицея на Аристотел. Градът широко е наричан люлката на западната цивилизация и родното място на демокрацията, до голяма степен поради влиянието на нейните културни и политически постижения през 5-ти и 4-ти пр.н.е. върху останалата част от тогавашния европейски континент.

Най-старото известно човешко присъствие в Атина е пещерата Шист, която е датирана от 11 до 7 хилядолетие преди Христа. Атина е постоянно обитаван град от най-малко 7000 години. По време на ранното Средновековие градът претърпява спад, но след това се възстановява в рамките на късно-византийската империя и през периода на кръстоносните походи (12-и и 13-и век) е относително проспериращ, като се възползва от все по набиращата популярност италианската търговия. След период на рязък спад под управлението на Османската империя Атина отново се появява на картата на света през 19 век като столица на независимата гръцка държава.

Алепо, Сирия

Алепо е най-големият град в Сирия и столицата на най-гъсто населената сирийска провинция. За съжаление, Алепо е едва докоснат от археолозите и историците на терен, тъй като модерният град е построен върху древния град. Това е причината да е трудно да се определи точната възраст на града. Разкопките в районите Тел-Ас-Сауда и Тел-ал-Ансари, намиращи се южно от стария град на Алепо, показват, че районът е населяван от минимум 5000 г. пр.н.е.

Причината Алепо винаги да е бил обитаван през всички тези хилядолетия се дължи на неговата стратегическа търговска позиция, която привличала заселници от всички раси и вярвания, които искали да се възползват от търговските пътища, които се срещнали в Алепо – оттам търговците и техните стоки можели да поемат към Китай и Месопотамия на изток, Европа на запад и Египет на юг. Преди началото на гражданската война в Сирия населението на града надхвърляше 2 200 000 души, но днес е трудно да се прецени какво е населението на Алепо, имайки предвид че е сред най-тежко засегантите от гражданската война градове. Независимо незавидната си позиция в момента, Алепо е и ще бъде винаги един от най-големите градове в района.

Библос, Ливан

Библос е средиземноморски град, намиращ се на територията на днешен Ливан. Смята се, че е основана около 5000 г. пр.н.е. и според фрагменти, приписвани на полу-легендарния финикийски историк и писател Санхуниатон, живвял преди Троянската, Библос е построена от Кронос като първият град във Финикия.

Библос се намира на около 42 километра северно от Бейрут. Той е привлекателен за археолозите поради последователните слоеве от отломки, получени в резултат на вековете на обитаване на хората. Първото селище се появява около 6230 г. пр.н.е. При изследване на археологически находки от 3-тото хилядолетие пр.н.е. могат да се видят първите признаци на влиятелен град с останките от добре изградени къщи с унифициран размер.

Дамаск, Сирия

Дамаск е столицата и вторият по големина град в Сирия. В допълнение към това, че е един от най-старите постоянно обитавани градове в света, Дамаск е основен културен и религиозен център на Леванта (Левант или Леванта е приблизителен исторически географски термин, отнасящ се до голяма територия в източното Средиземноморие).

Често се твърди, че Дамаск е най-старият непрекъснато обитаван град в света и съществуват доказателства за човешка дейност в широкия басейн на река Барада, датиращи от 9000 г. пр.н.е. Конкретно в района на Дамаск обаче няма доказателства за мащабно заселване до четвъртото хилядолетие преди Христа. Въглероден анализ на археологически находки в района на Тел Рамад, намираща се в покрайнините на Дамаск, предполага, че Дамаск вероятно е бил заселен през втората половина на седмото хилядолетие пр.н.е. Вероятно около 6300 г. пр.н.е.

Йерихон, Израел

Йерихоне град, разположен близо до река Йордан на Западния бряг в палестинските територии. Столицата на провинция Йерихон е със скромно население от около 20 000 души. Разположен доста под морското равнище, Йерихон се смята за най-стария непрекъснато обитаван град в света.

Описан още в Стария Завет като „Градът на палмите“, Йерихон е сред най-значимите градове в историята на човечеството. Неговите обилни и богати извори в и около Йерихон го превърнали в привлекателен обект за живеене още преди хиляди години. Археолозите са открили останките на повече от 20 последователни селища в Йерихон – първото, от което датира отпреди 11 000 години, т.е. първият град на тази колация се появава на картата на света през 9000 г. пр.н.е. Почти в самото начало на епохата Холоцен от историята на Земята. Холоцен е геоложка епоха, която започва в края на плейстоцена, (преди около 12 хил. години при 14С датиране) и продължава до днес. Холоцен е част от периода кватернер.