Palatka.bg

Румъния и нейните най-красиви църкви във византийски стил

В северна Румъния, в район, известен исторически като Буковина, могат да бъда открити осем църкви от византийската епоха, известни с красивите си цветни фрески, които украсяват стените им, както отвътре, така и отвън. Построени през последните дни на и непосредствено след Византийската империя, всяка една от тези църкви  носи своя отличителен цвят и уникални изрисувани библейски истории. Чрез тези стенописи на светци и пророци, сцени от живота на Исус Христос и истории за човешките начала и живота след смъртта, църквите са се стремели да разкажат на неграмотните селяни историите, свързани с живота на Църквата, Християнството и самия Бог.

Mănăstirea Voroneţ, Suceava, România

Манастирът Воронец

Най-известният от тази изключителна колекция манастири е манастирът Воронец, основан през 1488 г. Историята разказва, че манастирът е бил завършен само за 3 месеца и 3 седмици, за да отбележи победата в битката при Васлуй. Широко известен в цяла Европа като „Сикстинската капела на Изтока“, заради интериорните и екстериорни стенописи, този манастир предлага изобилие от стенописи с наситен син цвят, известен като синьото Воронец.

P8180457.jpg

Манастирът Воронец

Mănăstirea Voroneţ, Suceava, România

Манастирът Воронец

blue, Buchenland, Bukovina, Lens Nikon 16-85mm f-3.5-5.6G ED VR DX AF-S Nikkor, Mănăstirea Voroneț, Romania, Voronet Monastery-3.jpg

Манастирът Воронец

Манастирът Сучевица е построен през 1585 г. Този предимно синьозелен манастир е един от последните манастири, украсени с фрески на територията на днешна Румъния. Всички външни стени на манастира, с изключение на западната стена, са покрити със стенописи. Легендата разказва, че един от художниците паднал от скелето и умрял, след което работата спряла и последната стена била оставена недовършена.

Buchenland, Bukovina, green-red, HDR, Lens Nikon 16-85mm f-3.5-5.6G ED VR DX AF-S Nikkor, Mănăstirea Sucevița, Romania, Sucevita Monastery.jpg

Манастирът Сучевица

Sucevița Monastery - Suceava, Romania

Манастирът Сучевица

Манастирът Молдовита е построен през 1532 г. от Петру Папеш, който бил незаконния син на Стефан III (Стефан Велики, Стефан III, Штефан чел Маре (на румънски: Ștefan cel Mare, Ștefan cel Mare și Sfânt или Ștefan al III-lea) е войвода (княз) на княжество Молдова, станал известен в цяла Европа с упоритата си съпротива срещу Османската империя. Умира на 2 юли 1504 и е погребан в манастира Путна. През 1992 година Стефан Велики е канонизиран за светец, чийто празник е на 2 юли. Заедно с Василий Лупу той е смятан за най-великият молдовски владетел.).

Moldovița Monastery - Suceava, Romania

Манастирът Молдовита

Moldovita Monastery, Suceava County, Romania.

Манастирът Молдовита

Той е основан като защитна бариера срещу мюсюлманските завоеватели от Изтока. Преобладаващо златните и дълбоко сини картини върху външните стени са завършени през 1537 г. Освен често повтарящи се и ключови теми в християнското православно изкуство, една от стените съдържа фрески, изобразяващи обсадата на Константинопол.

2015 Bucovina, Humor Monastery

Манастирът Хумор

Манастирът Хумор е физически малък, но заедно с Воронец е вероятно най-добре запазеният от всички. Построени през 1530 г., темите на фреските в Хумор включват обсадата на Константинопол и последния съд – теми, които са обичайни за рисуваните в Румъния манастири, поради важността си и политическото си значение за местните владетели, желаещи да предадат информацията и идеите си на необразованите селяни. В този храм обаче може да бъде видяна една фреска, която се откроява, спрямо всички останали църкви в Румъния – фреската изобразява дявол, изобразен като жена.

Arbore (14)

Манастирът Арборе

Манастирът Арборе е построен през 1502 г. от Лука Арборе и е посветен на обезглавяването на Св. Йоан Кръстител. Тя е изрисувана четири десетилетия по-късно от Драгос Коман – един от най-великите стенописи на румънците от 16-ти век, което невероятно творчество впечатлява и до днес.

Манастирът в Патраути

Манастирът в Патраути, построен през 1487 г., е най-старият оцелял религиозен обект, основан от Стефан Велики. Стенописите, датиращи от около 1550 г., все още могат да се видят на западната фасада. През 1775 г., след като Буковина е присъединена към Хабсбургската империя, манастирът е превърнат в енорийска църква.

Манастирът Пробота

Манастирът Пробота е построен през 1530 г. и е първият манастир с външни стенописи, нарисувани в Молдавия. Външните картини вече са избледнели, но интериорните са добре запазени. Църквата е била частично реставрирана и ремонтирана няколко пъти в миналото и днес се намират в добро състояние и продължава да привлича много туристи, вярващи и експерти в областта на стенописа и изобразителното изкуство като цяло.

Манастирът в Сучава

Манастирът в Сучава, построен между 1514 и 1522 г., първоначално е бил митрополитската църква на страната. Сега той е седалище на архиепископа на Сучава и Радаути. Манастирът е посветен на Свети Йоан Нови от Сучава – местен монах, който проповядвал по време на османското владичество и впоследствие бил убит.