Palatka.bg

Величественият Зикурат в град Ур


В средата на третото хилядолетие пр.н.е. древните жители в района на Месопотамия започнали да строят огромни стъпаловидни платформи от печени тухли, наречени зиккурати. Значимостта и смисъла на съществуването на тези храмове не са напълно потвърдени от учените, но се смята, че вероятно са били светилища, въпреки че единственото доказателство за тази теория идва от Херодот, тъй като никога не са били откривани никакви храмове в нито една от десетките зиккурати, които са разположени в пустините на Иран и Ирак. Смята се, че светилищата са били жилища за боговете и всеки град имал свой бог-покровител, който го защитавал от бедствия и нашествия. Само жреците, които сред най-силните и влиятелни членове на шумерското общество били допускани и имали право да влизат в местния зикурат или в някоя от стаите в основата му. Отговорност на жреците било да се грижат за боговете и да разчитат и отговарят техните нужди.

Един от най-големите и най-добре запазените зикурати в Месопотамия е големият Зикурат в Ур, намиращ се близо до Насирия, в днешната провинция Ди Кар в Ирак

Тази масивна правоъгълна конструкция е с размери 64 метра на 45 метра и има три нива на тераси, които първоначално били високи между 20 и 30 метра, с големи стълби, водещи до всяко ниво. Предполага се, че на най-високия етаж вероятно е бил храмът на лунния бог Нана, покровителското божество на град Ур. За съжаление, храмът не е оцелял. През годините в района на зикурата са откривани множество сини тухли, за които археолозите подозират, че са били част от украсата на храма.

Зикуратът е построен от крал Ур-Намму, но той е починал преди неговото най-голямо творение да бъде завършено, а проектът е финализиран от сина му Шулги през 21 век пр.н.е. До 6-ти век пр.н.е. зикуратът вече се бил разпаднал до нивото на руини. За разлика от древните египетски пирамиди, зикуратите са били изградени от тухли от кал, поставени заедно с битум или повече кал. Тухлите се овлажнявали от дъжда и се напуквали, вследствие на летните горещини. Независимо какво било времето, то оказвало фатално влияние върху живота на зикурата.