Palatka.bg

Величествените мозайки в кипърския град Пафос

Древният град Пафос в Кипър, някога е бил столица на острова по време на гръко-римския период (в продължение на около 6 века – от 3-и век пр.н.е. до 3-и век след н.е.). В онези векове градът имал някои от най-хубавите вили в Източното Средиземноморие, принадлежащи на римски управници и богати благородници. Подовете на тези вили били украсени с красиво мозаечно изкуство, изобразяващо сцени от гръцката митология, с изображения на гръцки богове, богини и герои, както и дейности от ежедневието. Мозайките били направени от малки кубчета мрамор и камък, които се наричат тесери, а стъклената паста се използва за разширяване на обхвата на цветовете, който е бил наличен в онези дни. Много от тези вили и техните мозаечни подове са открити едва през последните петдесет години по време на археологически разкопки, на които започнало да се обръща много повече внимание, отколкото преди. Много от тези места в Кипър все още се проучват.

Археологическите проучвания сочат, че Пафос е бил обитаван още от неолита

Градът е център на култа към Афродита и други пре-елинистки богини на плодородието. Тук е издигнат храм на Афродита през 12 век пр.н.е, тук се намират и едни от най-запазените и впечатляващи мозайки в цялото Източно Средиземноморие. Забележителното историческо наследство на града го превръща в открит музей и целият град е вписан в списъка на ЮНЕСКО за културните наследства.

Към момента спиращите дъха мозайки могат да се видят предимно в четири къщи – Къщата на Дионис, Домът на Орфей, Домът на Айон и Къщата на Тезей. Къщите са кръстени именно на откритите в тях мозайки.

Къщата на Дионис

Къщата на Дионис е най-голямата и съдържа най-впечатляващите мозайки, голяма част, от които са посветени на Дионис – древногръцкият бог на виното. Къщата е построена към края на II в. сл. н. е. и се предполага, че е разрушена и изоставена след разрушителните земетресения, които засегнаха острова около два века по-късно. Най-забележителната мозайка показва Дионис на колесница, съветвайки се с нимфата Акме и пиейки вино. Други мозайки изобразяват митологични, ловни и свързани със земеделието сцени. Тези мозайки покриват около 550 квадратни метра.

Къщата на Орфей

Къщата на Орфей е кръстена на основната мозайка, намерена в къщата, която изобразява Орфей, заобиколен от зверове, които го слушат да свири на лира. Друга изключително известна мозайка от тази къща изобразява Херкулес и лъвът на Немеа.

Къщата на Тезей

Къщата на Тезей е най-голямата римска вила, намираща се в Кипър, построена в края на 2-ри век и това е причината, да се смята, че е била дом на губернатор или друга политическа фигура с голямо влияние. Според данните на историците и археолозите сгрдата е била използвана дори и след катастрофалното земетресение. Главната мозайка на къщата показва как Тезей убива Минотавъра. За съжаление, мозайките в тази къща са по-малко запазени, спрямо по-горните примери.

Къщата на Айон

Къщата на Айон е най-малката и съдържа една голяма мозайка, показваща пет сцени. В горния ляв ъгъл са Леда и Зевс, преоблечен като лебед. В горния десен ъгъл се вижда изображение на бебета-нимфи, както и бебето Дионис. Средната картина показва морските нимфи в конкурс за красота, съдени от Айон. В долния ред Дионис се появява отново в триумфално шествие, а последната картина показва Аполон, наказващ загубилия музикален дуел.

Друга известна древна сграда в Пафос е местната Базилика

Тя е построена в началото на 5 век, по време на ранния християнски период, когато Кипър е бил част от Византийската империя. Първоначално тя се състояла от три пътеки с два реда мраморни колони, апсида и притвор. Подовете и стените били също украсени с цветни мозайки в геометрични мотиви.

През 653 г. е почти разрушен по време на арабските нападения срещу острова. Арабите поддържали гарнизон, използвайки структурата като работилници, конюшни и жилищни помещения за армията. Също така построили кула в притвора, която можела да служи като стражарска кула, фар или минаре. През 688 г. сл. н.е., след като гърците отново завоюват острова, църквата е реставрирана като трикорабна цилиндрична сводеста базилика в по-малък мащаб от предишния.

През 1159 г. базиликата отново е разрушена

Този път, според св. Неофитос, силно земетресение разрушило църквата, както и тринадесет други църкви в целия район на Пафос. През следващите години върху руините на базиликата е построена по-малка конструкция, но е разрушена от ново земетресението през 1222 година. Оттогава църквата е потънала в руини и забравена.

Гробниците на царете е голям некропол, разположен на около два километра северно от пристанището на Пафос в Кипър. Той е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и е един от ключовите исторически комплекси на острова.

Подземните гробници, много от които датират от 4-ти век пр. н. е., са издълбани от твърди скали и се смята, че са били погребални места на пафитски аристократи и висши чиновници до третия век след Христа (името идва от великолепието на гробниците, всъщност тук не са били погребвани царе или владетели). Някои от гробниците са с дорийски колони и стени с фрески. И до днес се извършват археологически разкопки в този район и продължават да се откриват нови находки. Гробниците, издълбани в скалите и понякога имитират къщите на живите.

Днес до голяма степен Пафос е зависим от туризма, като немалка част от туристите посещават острова и заради неговите културно-исторически дадености

Кипър винаги е бил сред най-ключовите за европейската цивилизация острови, които и до днес са сред центровете на елисничната култура.

За съжаление, икономиката на Пафос е твърде сериозно свързана с туризма и има четири курорта в района: Като Пафос, Корал Бей, Лачи и Афродита Хилс. Категорично най-големият е Като Пафос, в който работят над половината от населението на Пафос. Земеделието, особено отглеждането на банани, грозде и тютюн, също допринася значително за икономиката на Пафос. Пафос разполага с 100 км водоразпределителна мрежа, която напоява 5 000 хектара земя. Пафос има второто международно летище на острова. Пристанището на Пафос не е важно по отношение на международната търговия, тъй като повечето кораби използват пристанището в Лимасол, а Марина Пафос има културно-историческо значение и се използва и за риболов.