Palatka.bg

Севиля – Раят на Андалусия, ухаещ на портокали и танцуваща фламенко

Севиля е градът, който олицетворява всичко испанско

Дългите и горещи летни вечери. Страстното, красиво и емоционално фламенко. Все по-спорната и дискутирана традиция на бикоборството. Сгради, украсени с керамични плочки, с подчертан арабски нюанс. Местната студена и пивка бира. Белите села и стени на Андалусия, район, обединяващ у себе си  както испанската култура, така и наследството на арабите, живели тук в продължение на векове.

Ако искате да почувствате истинския дух на Испания с нейните най-класически портокалови картини, то Севиля е перфектното място да усетите Испания. Именно по тази причина, градът е сред най-посещаваните от туристи испански градове. Място, където гостите могат да се докоснат до историята на Маврите, да с е заслушат в неповторимия ритъм на фламенкото и да се потопят в атмосферата на Средиземноморието. Да се докоснат до дома на Кармен и Дон Жуан.

В архитектурно отношение нито една страна не прегръща барока както го прави Испания, а в нито един град в страната тази тенденция не е била толкова силна, колкото в Севиля, където стилът представлява хибридното развитие на елементи, наследени от Маврите и католическото настаняване и желание да превърне всяка абстрактна форма на ислямската архитектура в крило на християнски ангел. Севиля е център на власт и влияние в Андалусия, откакто Фернандо III от Кастилия изхвърли владетелите на Алмохадския халифат през 1248 г.

Фернандо III разумно не разрушава всичко в града и оставя един от кварталите на Севиля – Барио Санта Крус непокътнат, а заплетените древни улици на Еврейския квартал все още правят средновековната епоха осезаема. Севиля  е първият голям град, върху който испанците връщат своя държавен и религиозен контрол. По тази причина той има подчертано християнско лице. Градът е обсипан с църкви и бивши манастири, финансирани от богатствата, които се вливат в Испания от 16-ти до 18-ти век, поради търговския монопол с Новия свят и идващите от колониите съкровища.

Ако решите да отседнете близо до катедралата, трябва задължително да предвидите възможността мощните ѝ камбани да ви събудят

Местните жители, които са израснали наблизо, твърдят, че никога не забелязват звука и е вярно, че повечето посетители бързо се привикват към тях. По време на Страстната седмица хотелите са двойно или дори тройно по-скъпи, поради желанието на огромен брой хора да присъстват на подготовката за Великден и да се насладят на богата програма и традициите именно в Севиля. Често се обявяват увеличения в последната минута. Ако и вие имате идея да празнувате празник в Севиля, то бъдете сигурни, че пристигате със сигурна резервация и фиксирана договорена цена. И не забравяйте да проверите кога се пада Католическия и кога Православния Великден.

Северноафриканското влияние върху севилската кухня е очевидно. Сладкишите са богати на традиционни за арабите съставки като мед и класическите изобилстващи фурми, бадеми, шафран и лимони. Гаспачо е създадено тук, но е приготвяно с бадеми и чесън –  много векове преди домати да пристигнат от Новия свят, а хлябовете все още се пекат в древни пещи.

Населението на града е 1,7 милиона души, а Севиля се разраства във всяка посока от историческото си сърце

Метрото е в процес на изграждане, тъй като е очевидно, че в някои моменти градът се задъхва и има нужда от модерни транспортни решения. Засега обаче градската железница не е достигнала територията на стария град, към който главно би трябва да се насочите. За да видите всички забележителностите – планирайте да ходите. Катедралата и Алкасарът ( Дворецът) се намират в единия край на града, Барио Санта Крус се простира на север от тях, а паркът Мария Луиза се разстила на юг

Севилската катедрала, носеща името „Дева Мария де ла Седе“ е най-голямата готическа катедрала в Европа. Църквата е строена в продължение на повече от 1 век (започната през 1401 тя е завършена едва през 1519). Преди да бъде издигнат масивния християнски храм, на територията се е намирала бивша джамия, завладяна по време на Реконкистата. Катедрала преживява няколко сътресения, разрушения и земетресения и е възстановява многократно.

Легендите твърдят, че кръстът на катедралата е изработен от първото злато, което Христофор Колумб е донесъл от Новия свят. Дълго време се е смятало, че в самата катедрала се намират и тленните останки на откривателя на Америка за европейците. Науката твърди, че тялото му всъщност е погребано в Доминиканската република, а в катедралата в Севиля се намират тленните останки на Диего Колумб – сина на мореплавателя.

Относително наблизо се намира и Алкасар де Севиля. Това е кралският дворец в града, който освен за практически цели и летните визити на кралското семейство, се използва и като културен и туристически обект. Дворецът е обявен е за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Крепост, построена от маврите, претърпява множество промени, разширения и иновации през вековете на своето съществуване

Първият Алкасар, наречен Al-Muwarak е построен при династията на Алмохадите. Днешният и съвременния дворцов комплекс се различава чувствително от оригиналния план, върху който единствено е базиран настоящия замък, изграден от крал Педро I Кастилски.

Севиля е град музей. Експозиция на история, аромати, музика, християнството, исляма. Севиля е музей на живота, който ще ви зареди със своята енергия, отношение към живота и ще ви плени с енергичните си сутрин, мудните си и лениви обеди, разсънващи се следобеди и страстни вечери.

В спортно отношение Севиля също има много какво да предложи

„Реал Бетис“ и „Севиля“ са двата клуба, които традиционно определят футболния облик на града. Стадионите, на които играят, са съответно „Естадио Мануел Руис де Лопера“ и „Естадио Рамон Санчес Писхуан“. На стадиона на „Севиля“ се играе финалът за КЕШ през 1986 г., когато „Стяуа“ побеждава „Барселона“, а на Олимпийския стадион на Севиля се провежда финалът на Купата на УЕФА през 2003 г., при който Порто надвива Селтик.

Севиля е двукратен кандидат за домакинството на летните олимпийски игри (през 2004 и 2008), като и двата пъти са неуспешни. В града са се провеждали големи световни надпревари като например турнира за купата „Дейвис“ (2004) и VII Световно първенство по лека атлетика (1999).

Развива се също местният баскетбол, като основен представител на града е „КБ Севиля“. Клубът играе своите срещи на Паласио де Депортес Сан Пабло, който е с капацитет 7 – 10 000 души.

В Севиля е разположена и Шахматната федерация на Андалусия, създадена през 1985 г., както и „Маестранса“ – най-старата арена за борба с бикове в Испания.