Palatka.bg

Шанхай – една от най-бляскавите перли на Китай

Шанхай олицетворява невероятната двойственост на Китай. Улиците на града са древни, много от тях датират от VII век, когато е било скромно рибарско селище на река Яндзъ. Но начина, по който изглежда днес Шанхай демонстрира пълната увереност и смелата крачка, с която не само Шанхай, но и целия Китай се движи напред. Въпреки огромната си и многохилядна история Поднебесната империя не гледа към миналото си, а към бъдещето, което китайците са убедени, че принадлежи именно на тях.

Шанхай е един от най-големите градове в света

В него могат да бъдат открити някои от най-ултрамодерните небостъргачи в света, като всички са разположени в центъра на града. Шанхай може да се похвали с едни от най-високите сгради в света и може да ви предложение разнообразие от възможности за забавление и места, на които да се наслаждавате на панорамна гледка, която да разкрие целия град пред вас. Добра опция е небостъргачът Дзин Мао, който е една от най-високите сгради в Азия. Намира се в квартала Пудун, Шанхай, Китай, и е негова визитна картичка. Височината на Дзин Мао е 420 метра, а етажите са точно 88.

В момента Дзин Мао е третата най-висока сграда в Шанхай и 33-та по височина в света. Кулата, разположена в района на финансовия център на града, е построена не случайно с 88 етажа, тъй като 8 е щастливо число за китайците. Високоскоростният асансьор може да ви изпрати от първия до 88-ия етаж за 45 секунди, където да бъдете възнаградени с великолепни гледки към високите сгради от двете страни на река Хуанпу. В сградата се помещава и луксозният Grand Hyatt Shanghai – най-високият хотел в света в продължение на години, докато същата верига хотели не отворя обект в намиращия се наблизо Шанхайски Световен търговски център. Хотелът се гордее с внушителните си размери, украса и архитектура.

Шанхай също може да ви предостави пътуване, което няма да имате възможност да осъществите особено често в живота си

Тук можете да се качите на влак от типа Маглев – най-бързият вид влакове в света, който в Шанхай е част от мрежата на града. Вътре във влака можете да наблюдавате монитор, показващ скоростта, с която се движите, която може да достигне скорост на 430 километра на час! Влакът свързва летището в Шанхай с други части на града, като макар и пътуването с него да е кратко, то е прекрасно и запомнящо се изживяване.

Един от акцентите на вашето посещения в Шанхай може да бъде едночасов (или по-дълъг, ако желаете) нощен круиз по река Хуанпу. Именно на подобен круиз можете да видите ослепителната и очарователна нощна гледка към Шанхай. Европейските колониални сгради, построени на брега на реката и новите модерни небостъргачи са зрелищно осветени в голямо разнообразие от цветове. Гарантираме ви, че това ще е една от най-красивите нощни градски гледки, които ще видите през живота си.

Ако сте любители на пазаруването Шанхай определено има с какво да ви изкуши

В града има подземни пазари, състоящи се от специализирани магазини, в които се продават традиционни китайски предмети, изкуство, всякакви джаджи, лекарства и сувенири, включително чаши, тениски, класическите за много държави в Азия фалшиви дизайнерски дрехи, бижута, часовници и много други артикули. На практика всичко, от което бихме могли да имате нужда. Имайте предвид, че уменията ви за пазарене ще се наложи да влязат в употреба, ако нямате желание да платите излишно много пари.

С комбинация от сгради в европейски стил и стара архитектура в Шанхай градът е пълен с контрасти, което позволява на посетителите да видят и историята, и бъдещето на града и страната.

Шанхай е и популярна туристическа дестинация, известна както с исторически забележителности, като кварталите Уайтан и Чънхуан Мяо, така и с модерния и разрастващ се район Пудун. Символът на града е кулата „Перлата на изтока“. Днес градът е най-големият център на търговията и финансите в Китай и е определян като „витрината“ на най-бързо развиващата се голяма икономика в света.