Palatka.bg

Хамбург – Градът на мостовете в Германия

Хамбург е вторият по големина град в Германия и не без основание е считан за един от най-красивите в страната. Неслучайно Хамбург е сред най-популярните туристически дестинации в Германия, заради живописната си красота и уникална комбинация от исторически паметници, природа и модерни музеи, ресторанти и нощни клубове, включително световноизвестният квартал Reeperbahn –  развлекателен квартал в района Санкт Паули, и един от двата центъра на нощния живот на Хамбург (другият е Sternschanze). Reeperbahn е основният център и на червените фенери в града. На немски език кварталът се нарича и die sündigste Meile (най-греховната миля). Фестивалът Reeperbahn е сред най-големите клубни фестивали в цялата страна.

Въпреки че е разположен край река Елба, която се намира на около 100 километра от Северно море, Хамбург е основен пристанищен град

Той има най-голямото пристанище на страната, което е второто най-натоварено в Европа и само третото по големина в света след Лондон и Ню Йорк. За тези, които обичат водата, корабите и пристанищата, Хамбург е абсолютно задължителен елемент от списъка им с градове за посещение.

Хамбург е практически заобиколен от всички страни с вода. Реката Алстер се разделена на две езера, които се намират от двете страни на града, Бинен и Аусеналстер (Вътрешно и Външно), а река Елба се влива директно в Северно море. Целият този воден потенциал означава и изобилие от водна инфраструктура като канали, потоци и мостове. Малко известен факт, че Хамбург има повече мостове в границите си от всеки друг град в света и повече канали от Амстердам и Венеция заедно. Точният брой не е напълно известен, но според повечето специалисти те са около 2300 до 2500 – повече, отколкото Лондон, Амстердам и Венеция взети заедно.

Днес ще ви представим някои от най-известните, красиви и важни мостове в Хамбург, благодарение на които градът е постигнал изключително икономическо развитие и световна слава

Köhlbrandbrücke

Vulkanasche über der Köhlbrandbrücke

Мостът Köhlbrandbrücke е открит през 1974 г. и до днес е една от най-известните забележителности в Хамбург. Той е дълъг близо 4 километра или по-точно 3940 метра. Днес това е вторият най-дълъг мост в Германия.

Köhlbrandbrücke Hafen Hamburg

Hamburg Elbbrücken

Под наименованието Hamburg Elbbrücken се имат предвид няколко различни моста, които пресичат река Елба. Този плаващ воден път в Хамбург е разделен на два основни клона – Северна Елба и Судерелбе, които отново се сливат с Нордерелбе  създавайки най-големия речен остров в реката.

Harburger Elbbrücke

Старият мост Harburger Elbe е открит през 1899 г. Стоманеният мост с дължина 474 м е построен с идеята да се използва само за превозни средства, бидейки първият мостов мост над Süderelbе. Днес градът и инфраструктурата му са толкова различни, че нуждата от този мост като пътна артерия за автомобили е отпаднала и днес той обслужва единствено пешеходци и колоездачи. Между 1980 и 1995 г. мостът е реставриран радикално, получавайки нова визия, която да е по-привлекателна за новата цел на Harburger Elbbrücke.

Alte Harburger Elbbrücke - IMG_0236

Kattwyk-Brücke

Мостът Kattwyk над Süderelbе е мост с дължина 290 метра, който е изграден от две различни нива – железопътно и автомобилно с височина 70 м. Той свързва остров Вилхелмсбург Мурбург, намиращ се в река Елба и е открит на 21 март 1973 г. С височина на повдигането от 46 м, той е най-големият вертикален мост за повдигане в света.

Kattwyk Brücke

Особеност на моста е, че релсите на моста са в средата на пътното платно. Тъй като мостът Kattwyk се споделя от железопътен и автомобилен транспорт, движението за моторни превозни средства е блокирано, когато преминава товарен влак. Тези затваряния отнемат обикновено около осем до десет минути. Когато е нужно да премине голям кораб мостът също се отваря. Нормално през деня (в работните дни) това се случва на всеки два часа, като прекъсването на трафика обикновено отнема от 15 до 20 минути.

Brooksbrücke

Hamburg - "Brooksbrücke" - 2

Мостът Брукс, водещ към Шпихерщат, е открит през 1887 г. Мостът е украсен с четири статуи по една от всеки ъгъл. Оригиналните скулптури са унищожени през Втората световна война, а сегашните скулптури, които са издигнати през 2001 г., целят да припомнят за красотата на моста, когато той е бил създаден.

Zollenbrücke

Zollenbrücke е най-старият мост в града, датиращ от 1663 г. Мостът с дължина 25 метра, с трите си арки с различна големина, е изграден от блокове от пясъчник. Парапетите и фенерите са от 19 век, когато мостът е разширен.