Palatka.bg

Бахайските градини – там, където е раят на земята

Шедьовър на архитектурното изкуство и щедрата палитра на природата – това са Бахайските градини. Намиращи се в град Хайфа, Израел, чудните градини са отворени за посетители от 2001 година насам. Но това не е обикновено кътче на градинарското изящество, а е свещен храм на бахаите, почитащи единството на красота и хармония.

Изумрудени морави и блеснали килими от цветя се простират край олтара с тленните останки на Баб, един от основателите на бахайската религия. Чрез специално изградена платформа може да се наблюдава от птичи поглед цялата прелест на градините. В далечината зад тази цветна панорама се шири хипнотичната синева на залива Хайфа.

Градините, където цари спокойствието и съвършенството, което проповядва пророкът Баб били построени в негова чест

След като бил преследван и осъден на затвор, Баб бил екзекутиран в Персия през 1850 година. Неговите тленни останки били пренесени тайно от последователите му в Хайфа през 1909 година. Мястото за гроба на проповедника Баб било посочено от религиозния водач Баха‘у‘лла.

Бахайските градини са начупени в 19 стръмни тераси със забележителни куполни олтари. Сътворяването на градините било поверено на световноизвестния архитект Фариборс Сахба. Той направил всичко възможно разгръщането на проекта му да следва два основни бахайски закона: „С всяка своя мисъл и действие трябва да създаваш само хармония“ и „Всеки ден трябва да твориш нещо съвършено и да се стремиш към красота“. Целият процес на изграждане на градините продължил цели десет години, като били вложен на четвърт милиард долара.

Сливането на стиловете и пропорциите от европейската архитектура и мотивите, вдъхновени от персийската традиция създали уникалния вид на Бахайските градини

При изграждането били използвани италиански камък и украса от португаласка огнеупорна облицовка. Впечатляващо симетричните и укрепени тераси придават царствено величие: играещи фонтани, алеи с цветя, беседки, парапети от мрамор, каменни орли и шадравани – цялата красота кара посетителите да забравят, че тук храненето, пушенето и газенето на тревата са напълно забранени.

Градините се осветени и през нощта сякаш като утеха на духа на Баб, лежал години наред в изгнание. Около градините се намират и няколко сгради като Универсалният дом на правосъдието и Архивите, където се съхраняват 100 различни превода на Китаб-и-Агдас – свещената книга на бахайската религия. Цялата красота на терасите на Бахайските градини може да бъде разгледана само, ако бъдат изкачени всички 1000 стъпала на техните стълби.