Palatka.bg

7-те най-красиви места, които не бива да пропускате при посещение в Чили

Чили е многообразна страна, която без съмнение има какво да предложи на своите посетители. Когато погледнете картата, виждате, че Чили се откроява от по-голямата част от страните в Южна Америка. Територията на страната е дълга, тясна ивица земя, която не може да бъде оприличена, на която и да е било друга държава е света. Страната е дълга цели 4270 километра и обхваща множество климатични зони. Средната широчина на страната обаче е едва 177 километра (350 км в най-широката си част).

Всъщност Чили е втората най-дълга държава в света от север на юг. Първото място се заема от Бразилия. Изключителната дължина осигурява на страната невероятно разнообразие от пейзажи и климатични зони.

Но какво точно не бива да пропускате да посетите и видите в Чили?

За да ви помогнем със задачата да планирате вашето евентуално бъдещо посещение, ние създадохме този списък с някои от най-добрите места, които не бива да пропускате при посещение в Чили.

Националният парк „Торес дел Пайне“

Националният парк „Торес дел Пайне“ се намира в района Патагония – един от най-красивите региони не само в Чили, но и в цяла Южна Америка и по света. Патагония определено е един от акцентите в профила на Чили, който не бива да пропускате. А Националният парк „Торес дел Пайне“ е най-добрият начин да се докоснете до красотата на тази удивителна страна.

Известен е с драматичните си пейзажи – назъбени върхове, ярко сини ледници, езера и златни тревни площи, Националният парк „Торес дел Пайне“ е дом на различни животни, включително някои редки видове.

Едни от най-емблематичните места са 3-те гранитни кули, от които паркът носи името си – „Торес дел Пайне“, т.е. „Кулите на Пайне“ ) и върховете във формата на рог, наречени „Куернос дел Пайне“. Националният парк също може да се похвали с красиви долини, реки, езера и ледници.

Възможностите за туризъм в Националния парк „Торес дел Пайне“ са разнообразни и са способни да задоволят всеки вкус.

Петдневен/ четиринощен 71-километров преход през парка е сред най-популярните маршрути за походи в цяла Патагония и изобщо в страната.

Сивият ледник – един от най-впечатляващите ледници в света, е друга много популярна туристическа дестинация в Националния парк „Торес дел Пайне“, а Мирадор Лас Торес е може би най-известният еднодневен поход, който се осъществява в границите на парка.

Националният парк се отличава с природно разнообразие. В него се намират ледници, планински масиви, езера, степи и гъсти гори с кипарисови, букови и eкстоксикови дървета, а също и много цветя, в т.ч. и орхидеи.

От представителите на животинския свят обитаващи парка, се срещат пума, котка на Жофроа, гуанако, дарвиново нанду, южноамерикански кондор;, както и голямо разнообразие от птици.

Националният парк Торес дел Пайне е един от най-посещаваните туристически обекти в Чили. По информация паркът се посещава от повече от два милиона туристи годишно.

Вале де ла Луна и пустинята Атакама

Разположена в северната част на Чили, пустинята Атакама най-сухата пустиня в света, тъй като количеството дъжд в района е изключително минимално. Пустинята Атакама е красиво пусто място, в което категорично ще се почувствате сами сред природата и ще се докоснете до нея по начин, по който едва ли сте го правили до момента.

Районът може да се похвали с драматичен и незабравим пейзаж, както и с безброй зашеметяващи геоложки форми.

Вале де ла Луна е мястото, където можете да се насладите на гледки, които сякаш са от друг свят Долината е наречена така, заради поразителната си прилика с лунния пейзаж.

Популярен сред местните туристи и международните посетители, Сан Педро де Атакама е град на ръба на пустинята и едно от най-добрите места за посещение в Чили, тъй като ви осигурява бърз достъп до пустинята Атакама, но и възможност да отседнете в комфортен хотел.

Лос Пингуинос

Природната забележителност Лос Пингуинос се състои от остров Магдалена и остров Марта. Основан през 1966 г., Природният парк защитава Магелановия пингвин от заплахата от изчерпване на хранителните ресурси на вида. Необитаем от хора, остров Магдалена е дом на една от най-важните пингвински колонии в Чили.

На тези острови има приблизително 60 000 гнездящи двойки от магелановите пингвини. Въпреки че в момента не е обитаван от хора, островът е популярна туристическа дестинация и едно от най-добрите места за посещение в Чили.

Районът на Чилийските езера и вулкани

Районът на езерата и вулканите в Чили е пищен природен регион във вулканична долина.

Изкачването на един от най-активните вулкани в Чили, вулканът Вилярика, е задължителната дейност в района на езерата и вулканите и едно от най-вълнуващите преживявания, до които можете да се докоснете в Чили.

Предлагаме ви да посетите Пукон – град, разположен на езерото Вилярика, с изглед към заснежения вулкан Вилярика. Това живописно градче е чудесно място за приключенски ваканции – каньонинг, опознаване на пещерите в региона и конна езда.

Пуерто Варас е друг град, в който можете да отседнете и още едно невероятно място за посещение в района. Разположено е на югозападните брегове на езерото Ланкихуе и предлага спираща дъха гледка към заснежения вулкан Осорно и вулкана Калбуко.

Сантяго

Разположен в средата на долина и заобиколен от планини, Сантяго е най-големият град на Чили.

Сантяго е дом на почти половината от населението на страната и е енергичен, жизнен и вълнуващ град. Това е идеалното място да се насладите на чилийската кухня, да посетите различните интересни музеи на страната и да потърсите забавно парти, където да танцувате.

Не пропускайте старото колониално ядро на града и се наслаждавайте на невероятната гледка от хълма Сан Кристобал.

Разгледайте улиците на Барио Беллависта – бохемският квартал на Сантяго. Там ще намерите множество ресторанти, бутици, галерии, барове и клубове.

Валпараисо

Валпараисо е основен град в Чили и едно от най-важните морски пристанища в района на Южния Тихи океан.

Валпараисо се счита за един от най-забележителните градове в страната и изключително красив. Градът е построен на няколко хълма, разпростирайки се над огромен залив. Използвайте някои от ретро асансьорите, които могат да ви отведат до панорамни гледки. Градът е известен с колоритните си сгради и лабиринта от калдъръмени алеи.

Цветната историческа четвърт на морския град Валпараисо е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. В никакъв случай не бива да пропускате Валпараисо  при вашето посещение на Чили.

Валпараисо играе важна геополитическа роля през втората половина на 19 век, когато градът е важна спирка за корабите, пътуващи между Атлантическия и Тихия океан, преминаващи Магелановия проток. Валпараисо винаги е бил магнит за европейски имигранти и бързо се разраства по време на златната си ера, когато градът е бил известен като „Малкият Сан Франсиско“ или „Бижуто на Пасифика“.

Валпараисо е сцена на голям фестивал, посещаван от стотици хиляди участници в последните три дни на годината. Връхна точка на фестивала е шоуто от фойерверки „Нова Година на морето“, най-голямото в цяла Латинска Америка, посещавано от милиони туристи, които изпълват крайбрежната ивица и хълмовете с изглед към залива.

Великденският остров

Великденският остров е отдалечен вулканичен остров с множество красиви хълмове и пищен килим от палми. Островът е специална територия на Чили и е известен с огромните си мистериозни статуи, изработени от камък. Има близо 1000 от тези каменни статуи, наречени моаи. Столица на острова и негов единствен град е Ханга Роа. Рапа Нуи е известен благодарение на моаи, или каменните статуи от пресована вулканична пепел, в които според поверията на местните жители е заключена свръхестествена сила на предците на първия крал на острова – Хоту Мату’а. В 1888 г. е анексиран от Чили. В 1995 г. става част от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Каква е била целта им? Как са направени тези статуи? Как са били транспортирани из острова? Тайната на тези статуи очарова хората по целия свят.

Великденският остров е доста далеч от континента, а самолетните билетите са доста скъпи, тъй че в логистичен план посещението на острова не е никак лесно, но ако имате време и пари, определено си струва да го посетите! Несъмнено това ще бъде незабравимо преживяване.

Великденският остров е един от най-изолираните и в същото време населени острови на света. Най-близкото населено място са чилийските острови Хуан Фернандес, намиращи се 1850 километра на изток и дом на около 900 души. Най-близката континентална част е централно Чили близо до Консепсион на 3512 километра. Единственият по-изолиран населяван остров в света е Тристан да Куня в южната част на Атлантическия океан.

Островът е с дължина около 24,6 километра и максимална ширина 12,3 километра. Формата му е триъгълна. Има площ от 163,6 квадратни километра, а максималната му височина е 507 m над морското равнище. Има три кратерни езера с прясна вода, но не и постоянни реки или потоци.