Palatka.bg

Бухара – град-приказка или звездата на ислямския свят

Само за година Узбекистан е посещаван от над 5 милиона чуждестранни туристи. Според специалистите в следващите десет години централноазиатската страна ще преживее туристически бум. И това не е никак чудно – там ви чакат древни градове, ориенталски пазари, вкусни блюда и всякакви екзотични удоволствия. Но откъде да започне пътешествието? Разбира се, от Бухара, древната перла на Узбекистан.

Вероятно град Бухара не може да бъде назован като най-старият град на Узбекистан, но неговата хилядолетна възраст е доказателство за древния му чар и достолепие

Бухара е познат още и като „Звездата на ислямския свят“ и „светият град на Средна Азия“. От къде идват тези магични сравнения ли? Само допреди век в древния град действащите джамии наброявали 364! Освен тях, имало и две синагоги. Самата централна част на Бухара е осеяна с джамии, медресета, минарета и мавзолеи, което я превръща в своеобразен историко-религиозен център. Най-удивителното е, че всички храмове и религиозни институции са разположени в близост едни до други.

Минарето на джамията Калян (Калон) е един от емблематичните архитектурни шедьоври и се счита за символ на града. Възрастта на Калян е почти 900 години, а височината на минарето достига 46 метра. Преди точно 100 години по време щурм на войката на руския военоначалник Михаил Фрунзе, артилерийският огън унищожил куфическия (арабски скрипт) надпис на джамията. На по-късен етап последвала реставрация със специални орнаменти, които могат да се видят и днес.

Минарето Калян е част от Пои Калян – уникален архитектурен ансамбъл от прилежащи здания и дворове, включващ 288 куполи, 208 колони и с общ капацитет от 12000 вярващи. Древните и красиви прозорци на стените на старинните постройки на Пои Калян са един съвършен завършек на архитектурния шедьовър Калян.

След като се насладите на Пои Калян, не забравяйте да се гмурнете в атмосферата на стария град. Бухара е цял лабинирт от органично преливащи един в друг квартали (махали). Един от традиционните пазари е намиращия се до площад Токи Заргарон. Всъщност целият център на Бухара представлява един безкраен пазар, където можете да закупите сувенири, занаятчийски произведения, ръчноизработени килим и какво ли още не. Едва ли ще се измъкнете с празни ръце, но не забравяйте – демонтрирайте уважение към търговците.

Едно от най-интересни места в Бухара е еврейският квартал. В него живеят около 26 хиляди души, а еврейската диаспора достига почти 500 души, посещаващи своя синагога, училище автентични ресторанти.

Между еврейския квартал и пешеходната част на стария град се простира Лаби Хауз – един от централните площади на града

Когато над града падне прохладна лятна вечер, това е идеалното време за разходка и отдих. Тук, покрай езерцето Диван Беги ви очакват уютни кафенета, а в двора на съседното медресе Нодира Диван-беги сред неповторима акустика се организират вечерни музикални и танцови представления. Някога медресето било замислено като страноприемница за пътешествениците. Когато могъщият везир Имамкули посетил новопостроеното здание, останал възхитен и поискал то да де превърне в религиозно училище. Но тъй като липсвала учебна зала, староприемницата никога не функционирала като медресе.

Но това не е всичко – измежду колоните с изящни резби, стихове и орнаменти ще се натъкнете на причудливи образи на китайски дракони и Симург – кралят на птиците. Как са се озовали тук?

През древния град Бухара е преминавал Великият път на коприната, докато тук освен религиозни науки, са процъфтявали науките като математика, астрономия и арабски език.

И говорейки за величие и постижения, има още едно място, което не трябва да се пропуска – дворецът и съкровищницата Арк. Велики владетели и пълководци не са оставали безразлични към най-голямата крепост на Бухара. Този паметник на културата, пострадал от нашествията на враговете през изминалите векове поразява със своите мощ и мащаби. Според историческите източници в крепостта Арк се съхранявали ценни документи в уникална библиотека, която за съжаление не успяла да оцелее до наши дни.

Но каквото и да се е случило със съкровищата на Бухара, духът на времето все още е жив там между стените от глина и кирпич. И още безрой приказки за великите везири и преминаващите кервани очакват да бъдат разказани на идните поколения.