Palatka.bg

Кой туристически обект в САЩ не бива никога да не пропускате?

Когато говорим за туризъм в САЩ – възможностите са наистина много. В тази страна, заемаща половин континент и то най-добрата му половина, има толкова места за гледане, че един цял живот да прекараме обикаляйки магистралите на Америка – пак няма да е достатъчно, за да видим всичко. Но все пак – кое е най-посещаваното от туристи място в САЩ? Може би Ню Йорк? Или пък Лас Вегас? Защото не Вашингтон, Хаваи или някоя дестинация в Калифорния? Нито едно от тези. Защото най-посещаваното място в САЩ за миналата година е Орландо, намиращ се в щата Флорида.

Въпреки че миналата година градът беше ударен от урагана Ирма, което доведе до евакуации и затваряне на летища, през 2017-та година той е бил посетен от невероятните 72 милиона туристи, съобщава Associated press. За сравнение – Ню Йорк, вторият по посещаемост град в САЩ, е посетен от 62,8 млн. души за една година, а Лас Вегас, на трето място, от „едва“ 42,2 млн. туристи.

Туризмът в Орландо и други части на Флорида затвори за почти една седмица по време на подготовката и последствията от урагана Ирма на полуострова. Тематичните паркове в района затвориха за два дни и самолетите спряха да излитат от централните летища във Флорида. На милиони крайбрежни жители беше наредено да се евакуират, а много от тях бяха изпратени към хотелите в Орландо. Въпреки краткотрайните затваряния, Ирма не причини никакви големи щети в централната Флорида.

Disney

Огромната посещаемост на Орландо се дължи предимно на неговите тематични паркове. В непосредствена близост до града се намира увеселителния парк „Дисни Уърлд“, построен от самия Уолт Дисни през 1971 година. Освен него тук се намира и големия воден парк SeaWorld Orlando и гигантския развлекателен комплекс Юниверсъл студио Флорида. Това обаче са най-големите, като има още десетки малки и големи тематични паркове. Само за миналата година тук са отворени над 20 такива.

 Смята се, че тези паркове са може би най-атрактивните, големи и посещавани на целия свят. Те влияят изключително много на икономиката на Орландо, генерирайки милиарди долари от десетки милиони туристи всяка година. Посетители са предимно американски семейства, идващи от всички краища на страната. Те остават за около седмица, за да могат да посетят повече от парковете, като междувременно генерират огромен оборот на ресторанти, хотели и магазини.