Palatka.bg

Защо древните римляни се надявали на магия, за да излезнат живи от тоалетната

Едва ли съвременните хора биха оспорили приносът на древните римляни в наука, технологията и философията. Но много неща от ежедневието на хората в древен Рим може да хвърли в почуда всеки един човек, свикнал с удобствата и даденостите в живота ни.

Древната Римска империя била могъща сила, която успявала с лекота да завладява територии и да налага своите закони, архитектура и изкуство. И днес продължава да се възползваме от постиженията й.

Но освен основите на впечатляващото културно наследство, което познаваме, съществуват и не толкова лъскави страни на древното ежедневие. За мнозина някои неща дори биха се сторили отвратителни и далеч от нормата за етични, особено що се отнася за разбиранията ни за хигиена и тоалетна.

Обществените тоалетни били опасно място

Древноримските тоалетни наистина били ужасяващо и направо смъртоносно място. Хората прибягвали до магия, за да се отърват живи от тоалетната. Публичните места за облекчаване били нещо напълно противоположно на проссловутите обществени бани. Докато баните били спокойни приятни места, тоалетните били изпълнени с поличби. Римският обществен „трон“ представлявал тъмна дупка, свързана с канализацията и напълно достъпна за всякакви твари. Някои от обществените тоалетни разполагали с до 50 седящи места с дупки, а между тях нямало никаква преграда.

Опасността буквално дебнела от всяка дупка. Често плъхове се изкачвали нагоре до самия отвор и хапели седящия. Друг проблем били задържащите се в канала метанови газове от изпражненията. В някои случаи газът се подпалвал и излагал разсъблечените хора на опасност от изгаряне.

Обща гъба вместо тоалетна хартия

Тоалетната хартия, каквато днес познаваме е един изключителен лукс на съвременния свят. В древността древните римляни използвали всякакви неща за избърсване. Едно от най-разпространените приспособления била гъба, набучена върху пръчка. Този мръсен предмет бил наречен „xylospongium” и дори да звучи като фармацевтично изобретение, било далеч от такова. В обществената тоалетна имало на разположение няколко гъби, потопени в мръсна вода. Най-ужасната част била, че гъбите били споделяни от всички посетители на тоалетната и никога не били измивани след употреба. Това бил най-сигурният начин за разпространение на бактерии, инфекции и болести, измежду които холера и коремен тиф.

Ето защо хората из цялата империя разчитали на магии или заклинания срещу опасностите в тоалетните

Археолозите открили текстове с много заклинания, гравирани върху стените на тоалетните. Те били предназначени за прогонване на демони. Друго нещо, което злите духове мразели бил смехът. Рисуването на смешни карикатури помагало за развеселяване на обстановката и предизвикване на смях, докато всеки вършел своята работа. Но когато ставало наистина напечено, хората се обръщали за помощ към боговете. Такава богиня на късмета била Фортуна. Нейният образ пазел доста тоалетни в древен Рим. Изглежда на римляните отнело доста време, докато разбрали, че по-скоро имали нужда от хигиена, отколкото от доза късмет, за да останат живи и здрави в тоалетните.