Palatka.bg

Древният град Джемила – наследство на Римската империя в сърцето на Алжир

Някога величествен и богато населен, древният град Джамила бил гордост на Римската империя. Той се намира недалеч от алжирския град Сетиф, където руините му разказват историята на Куикул – отбранителната крепост, около която бил издигнат Джемила. Това е едно от най-големите средища на археологически останки от римско време на територията на Северна Африка, което го прави интересен исторически музей под октрито небе.

Според проучванията градът бил основан през I век и по-точно през 96-98 година по време на управлението на римсия император Нерва

В началото крепостта била замислена като военна обител, която с течение на времето се разгърнала като крупен град. Така се Джемила се превърнала в значим културен, селскостопански и търговски център на Римската империя.

В града живеели легионери, които получили земята като награда за добрата им служба. Мястото се отличавало с развита инфраструктура като и до днес са съхранени части на здания като храм, голям амфитеатър с капацитет от 5000 зрители и великолепна акустика, капитолия, триумфална арка и разбира се знаменитите бани, част от културата на римското население. Много от тези съоръжения са запазили целостта си и до наши дни, което дава чудесна представа за това как живели хората в разцвета на римската епоха.

Смята се, че една от най-привлекателните забележителности на древноримския град Джемила е т.нар. Дом на Европа, където на баптистерията под реставрирания купол се намира прекрасно съхранила се мозайка. Освен това туристите могат да видят отблизо и древноримски мраморни статуи, предмети на бита и други интересни артефакти от културата на онова време.

През 431 година Джемила бил нападнат и завзет от вандали и едва през 533 година бил освободен от византийците. Но оттогава животът в града започнал постепенно да запада, което довело до напускане на обитателите му. Скоро пустинята и ветровете й започнали да властват над изоставения град, а пясъчните бури да разрушават наследството му.

Въпреки, че Джамила е зрелищен град-артефакт, той набира популярност от началото на 1990 година, когато започнали разкопките

На територията на древноримския град били открити останки от християнски домове и базилики, система от градски водопровод, триумфална арка, наречена Каракала, храмът Септимус Северус и още много други зрелищни постройки. От 1982 година град Джамала се намира под закрилата на ЮНЕСКО, но въздействието на безпощадния вятър и пясъка градът постепенно се разрушава. И докато времето на Джамала изтича, местните жители събират падащите от постройките камъни и ги използват за строежа и укрепването на своите домове