Palatka.bg

El Caminito del Rey в Испания ли е най-страшният път в света?

El Caminito del Rey или Малката пътека на Краля, често e смятанa за най-опасната пътека в света. Тесният път е построен по стените на Ел Чоро, дефиле в южна Испания близо до селцето Алора. Изграждането на пешеходната пътека започнало преди повече от един век – през 1901 г. Тогава станало ясно, че работниците от намиращите се наблизо две водноелектрически централи – Чоро и Гайтанехо се нуждаят от изкуствено създадена пътека, която преминава над дълбоките бездни. Пътят бил нужен, за да осигури транспортирането на материали между двете централи, както и за проверка и поддръжка на опънатите наоколо кабели. Пешеходната пътека е завършена след по-малко от четири години – през 1905 г., но официалното ѝ откриване се случва чак през 1921 г., когато по пътеката преминава испанският крал Алфонсо XIII. От този ден нататък пътеката става известна като El Caminito del Rey или Малката пътека на Краля.

Страховитата пътека е широка едва 1 метър и се издига на повече от 100 метра над реката, намираща се в бездната между двата хълма

Малката пътека на Краля е изградена от бетон, закрепена върху стоманени релси, поддържани от стълбове на около 45 градуса в скалната повърхност, като в момента се намира в много влошено състояние и съществуват многобройни части, където част или цялата бетонна структура е нарушена или се е срутила изцяло. Резултатът от липсата на поддръжка е, че съществуват големи дупки, които са свързани само чрез тесни стоманени греди или чрез други подпори.

Много малко от оригиналните парапети все още съществуват, но са инсталирани стоманени въжета по цялата дължината на пътя, които осигуряват безопасността на преминаващите. Макар и вече El Caminito del Rey да не се използва толкова активно от работниците в двете водноелектрически централи, пътеката е популярна и световноизвестна екстремна атракция, които прилича авантюристи и любители на екстремните спортове от цял свят. Дължина на Малката пътека на Краля е малко повече от 3 километра.

След няколко фатални инцидента испанското правителство затвори пътеката през 2000 г., но все още могат да се срещнат дръзки туристи, които успяват да заобиколят бариерите и да си проправят път през пролома.

Съществува проект на стойност 8,3 милиона евро, който да направи пътеката отново безопасен. Целта е да се привличат все повече туристи в района. Задача, която макар и амбициозна със сигурност би имала повече от положително влияние върху целия район.