Palatka.bg

Монтериджони – селцето крепост от средновековна Италия

Ако някога сте искали да се пренесете в света на Средновековието, можете да сбъднете мечтата си, като посетите Монтериджони. Малко италианско селце, издигнало се върху хълм от зеленина, а високи масивни крепостни стени все още го пазят от нашествениците. Това удивително италианско местенце е като портал на времето, водещ към отминали рицарски времена.

Само на 60 километра от Флоренция в сърцето на Тоскана, селцето Монтериджони привлича почитателите на архитектурата на XIII век. Това е един от уникалните средновековни градове на Тоскана. Подобно на огромна каменна верига, дълга 570 метра, външните стени опасват върха на хълма, над който се издигат 14 масивни кули.

В Средновековието било наложително около градовете да се издигат високи стени, за да бъде защитено населението в случай на нападения

Множество добре съхранени архитектурни останки все още се намират из различни кътчета на Европа. Но един от най-впечатляващите примери за напълно запазени древни крепостни стени е именно Монтериджони. В миналото кулите на крепостта били толкова внушителни, че тосканският поет Данте Алигиери ги споменал в знаменитото си класическо произведение „Божествена комедия“, описвайки ги като великани, наобиколили огнения кръг на Ада.

Днешният облик на Монтериджони напълно се доближава до първообраза му от Средновековието – разходката по каменните улички на селцето е същинско пътуване във времето назад. Но заставайки в центъра на селцето, човек може да забележи, че в миналото кулите върху крепостната стена били далеч по-високи. С всеки изминал век те постепенно смалявали размера си.

Устоявайки на военните нападения и набезите на грабители през вековете, крепостта на Монтериджони изпълнила своя дълг – да опази хората, традициите и културата им. През 1554 година цялата провинция Сиена, част от която е Монтериджони, станала част от Флоренция.

За да влезнете в Монтериджони, трябва да пристъпите прага на историческата Порта на Франк

Портата се намира под кулата с най-висока арка. В миналото тук имало мост, който бил спускан с цел да се пресече рова с вода. Отляво на арката се вижда надпис, доказващ основаването на Монтериджони – 1220-те години.

Над главния площад на селцето се издига църквата Санта Мария Асунта. С елегантна фасада с каменна арка и кръгъл прозорец на върха, храмът все още продължава да събира вярващите. Църквата била построена през XIII век и се състои от едно вътрешно пространство в правоъгълна форма. Вътре се съхранява и икона от XVII век с изображението на Мадоната на Розария.

Цялото селце Монтериджони представлява историческа забележителност със славни истории от миналото

Всяка година през месец юли тук се провежда средновековен фестивал. Някои участници в събитието обличат рицарски доспехи и се съревновават в дуели с дълги копия и мечове. След това всички поемат към ресторантите, където се гощават със средновековни блюда и напитки.

По време на фестивала много туристи се отправят в Окръжния музей, за да проверят доколко техните оръжия се доближават до оригиналните рицарски атрибути от далечното минало. А тежестта на някои мечове надминава цели 10 килограма!

Монтериджони е не е просто една от най-ярките дестинации на Европа, където ви очаква уют и неповторима атмосфера. Монтериджони  е името на машината на времето, която ще ви понесе към място от приказките за рицари, дуели и славно европейско минало.

ПРОМОЦИИ UPI BEAUTY

АРОМАТЕРАПЕВТИЧНИ МАСКИ-IMMUNIS