Palatka.bg

Гръцкият остров Астипалея – тайното място за бягство от суматохата

Гърция е богата на безброй прекрасни острови, предлагащи природни условия за отдих и пълноцена почивка. Един такъв остров е Астипалея, който е част от островната група Додеканези в югоизточните части на Егейско море. Благодарение на изолираността си, Астипалея е останал далеч от очите на масовия туризъм. Това е причината за успешното съхранение на автентичността му.

Астипалея изпъква сред другите гръцки острови със своя незабравим архитектурен облик. Белите кубични къщи и църкви, тесните улички, сините прозорци и дървени балкони създават неповторима атмосфера, характерна за цикладската архитектура.

Малко гръцки острови могат да се похвалят с безупречното очарование на Астипалея. Ако погледнете под определен ъгъл, Астипалея поразително напомня духа на Санторини. Островът разполага с недокоснати от човека плажове, бели къщи и автентични пешеходни пътечки – истиски рай за пътешествениците. Особено за онези, които желаят да избягат от големите туристически тълпи.

Откъм островната столица Хора, построена върху хълмовете, се разкрива поразяващата шир на Егейско море. Върху най-високата точка на хълма се намира замъкът Кверини , който бил построен през венецианската епоха. Той служел като защитна крепост на острова, а днес е най-голямата забележителност на Астипалея.

Хора е най-популярното населено място на Астипалея. Със своите живописни каскади от бели жилищни домове, венецианския замък на върха, вятърните мелници, музеи и многожество фотогенични пейзажи, Хора несъмнено ще ви очарова.

Замъкът Кверини

Венецианският замък Кверини е старинна крепост, издигната от тъмни камъни, създаващи удивителен контраст с белите къщички, осеяли склоновете на хълма. Замъкът бил построен от знатното венецианско семейство Кверини, което управлявало острова след преминаването на кръстоносците през 1204 година. Замъкът бил замислен като убежище срещу нашествията на пирати и други врагове. Той принадлежал на венецианците повече от 300 години, като всеки владелец добавял различни изменения в контрукцията му.

Вятърните мелници

Осемте добре съхранили се старинни вятърни мелници заемат важно място в списъка със забележителните атракции на Астипалея. Според историците мелниците датират от XVIII век. Разположени на върха на хълма, традиционните вятърни мелници придават допълнително очарование на Хора.

Пера Ялос

Само на няколко километра на юг от Хора се намира Пера Ялос – някогащното пристанище на Астипалея. Днес Пера Ялос се отличава с добре развита туристическа инфраструктура и прекрасни плажове, подходящи за къпане. Оттук започват екскурзии с лодки към близките забележителности и други плажове.

Пещерата Дракос

Ако сте любители на спелеологията, Пещерата на Дракона ви очаква в северната част на острова. Цветовете на сталактитите и сталагмитите в Дракос се променят в зависимост от съдържанието на минералите във водата. Затова всяко посещение на пещерата, в което някога се съхранявали съкровищата на пиратите, няма да прилича на предишното такова.

Църквата Панагия Портайтисса

Въплащение на култовия гръцки стил на бяло здание със син купол. Отличният вид на църквата я превръща в магнит за фотографите. Тя била построена в средата на XVIII век.

За разлика от някои други гръцки острови, Астипалея не разполага с твърде развита туристическа инфраструктура. Ако обожавате дивите и тихи плажове, можете да посетите Ливадийския плаж, Вати, Пахия Амос или Агиос Константинос. Но ако държите да посетите кафенета и таверни с традицонно меню, плажовете Пера Ялос, Малтеназа и Мармари Бийч са точно за вас.

Остров Астипалея е идеалното тайно местенце за летен отдих за онези, които бягат от шума и многолюдните туристически курорти. Уединението и усещането, че сте попаднали в старинна епоха превръща Астипалея в дестинация, предлагаща приказни изживявания.

Mясто наречено другаде

Vienna Schönbrunn Orchestra

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ – ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

ТЕАТРАЛНИ ПОСТАНОВКИ

Advertisement