Palatka.bg

7 прекрасни статуи, вдъхновени от различни световноизвестни приказки

В продължение на хилядолетия стотици поколения са разказвали на децата си приказки с различни цели – забавление, приспиване, но най-често с надеждата да ти научат на някой ценен урок и какво трябва и какво не трябва да правят. Първоначално приказките са били само анонимни, т.е. така наречените днес народни приказки. По-късно все повече писатели експериментират с този жанр и създават своя собствени приказки. Много герои от приказките са обезсмъртени в статуи, които стоят на площади, в градини или на брега на морето. Днес ще ви отведем из целия свят в търсене на най-известните статуи, построени е чест на някои герои от вълшебния свят на приказките.

Малката русалка в Копенхаген

Няма как да не започнем нашето пътуваме с, може би, най-известната статуя на герой от приказка в света. Статуята на Малката русалка се намира на крайбрежната алея Langelinie, на около 10 минути пеша от пристанището за круизни кораби в датската столица Копенхаген. Статуята не е особено голяма, но е достатъчно внушителна, че да постигне световна слава. Малката русалка е разположена на скала край брега. Създадена въз основа на приказка на Ханс Кристиан Андерсен от 1837 г., малката и ненатрапчива статуя е безспорно най-известният символ на града и е основна туристическа атракция от 1913 г. до днес.

Статуята е била обект на вандализъм многократно по време на 100-годишно си съществуване. Няколко пъти е била заливана с боя, дясната ръка е била откъртвана, била е обезглавявана три пъти и дори била изтласкана от скалата си през 2003 година. За щастие, всеки път, когато статуята е била жертва на агресията, местната власт я възстановява моментално. През 2006 г. властите в Копенхаген обявили, че статуята може да бъде преместена по-далеч от пристанището и алеята, за да бъде избегнати по-нататъшни прояви на вандализъм и да се попречи на туристите да се качват на статуята. Към момента това все още не се е случило.

Тролът Фримонт  в Сиатъл

Тролът Фримонт е висока близо 3 метра бетонна скулптура, разположена под северния край на Мемориалния мост на Джордж Вашингтон (известен още като Мостът Аврора). Той държи истински Volkswagen Beetle, носещ калифорнийски регистрациоен номер, сякаш току-що го е откраднал от пътя.

Fremont Troll 2

Базирайки се на скандинавската приказкастатуята е построена от четирима художници от района на Сиатъл за Fremont Arts Council през 1990 г. Надеждата била, чрез изкуство, да се възстанови една особено неприятна и опасна зона в квартала им. Планът им бил много хора да се спират под моста, за да се снимат със симпатичния трол, а артистите създали множество места, на които да се качите за перфектния кадър. За разлика от други произведения на изкуството, при които докосването на статуите е абсолютно забранен, тук посетителите се насърчават да се катерят по трола и дори да се качват на главата му!

The Fremont Troll

Питър Пан в Кенсингтън Гардънс, Лондон

В Кенсингтън Гардънс, до Хайд Парк в Лондон, се намира бронзова статуя на Питър Пан – “момчето, което никога няма да порасне”. Точното местоположение е избрано от самия автора на Питър Пан – сър Джеймс Матю Бари. Той живял близо до градините Кенсингтън, и след като публикува първата си история за Питър Пан през 1902 г., той споделя, че е използвал парка за вдъхновение за най-известния си труд. В своята приказка „Малката бяла птица“, Питър Пан излита от детската си стая и се приземява край Лонг Уотър Лейк – точно на мястото, където сега гордо стои статуята на един от най-известните персонажи в историята на англоезичната литература.

Джеймс Матю Бари започва да планира статуята на Питър Пан през 1906 г. Той прави снимки на шестгодишния Майкъл Дейвис, носещ специален костюм на Питър Пан, за да помогне на скулптора да пресъздаде визията си. Едва през 1912 г. писателят открива мъжа, който ще направи статуята – това е сър Джордж Фрамптън, а до 1 май същата година скулптурата вече се намира в Кенсингтън Гардънс.

Бари е автор на 35 пиеси, някои от които (например Възхитителният Крайтън – 1902 г.) са социални сатири. Питър Пан (1904 г.) е поставена, когато авторът е на 44 години, и се основава на приказките, които Бари измисля за петте момчета на своите приятели Артър и Силвия Луелин Дейвис. Това е приказна феерия, апология на вечното детство, в която се преплитат фантазия и приключения. Питър Пан отказва да порасне и се превръща в приказен герой.

Алиса (и компания) в страната на чудесата в Сентръл парк, Ню Йорк

Alice in Wonderland

Вероятно най-обичаната скулптура е Сентръл Парк, Ню Йорк, е статуя от бронз на група герои от класическата история за Алиса в страната на чудесата от 1865 г. на Луис Карол. Скулптурата е направена от оригиналните илюстрации на Джон Тениъл, които са използвани в първото издание на книгата. Естествено централният елемент от цялата композицията е самата Алиса, която е седнала на гигантска гъба, докато Белия заек нетърпеливо я чака с джобен часовник в лапата си.

Alice in Wonderland statue, Central Park

Над рамото й се взира Чеширската котка, а съвсем наблизо е и вечният персонаж и любимец на всички – Лудия шапкар – карикатурата на Джордж Делакорте. Статуята е висока близо 3 метра и половина, като всички деца са поканени да се катерят, да се докоснат и да се снимат с Алиса и нейните много обичани приятели.

Alice in Wonderland, Central Park

Направете път за патета в Бостън

Make Way for Ducklings

Статуята The Make Way for Ducklings в Бостън, изобразяващи г-жа Малард, която води след себе си осем патета, е много популярна част от градската среда на Бостън, намираща се в една от многото обществени градини на града.

Make Way For Ducklings

Авторите на статуите са се вдъхновили от популярната детска история, написана от Робърт Макклоски и публикувана през 1941 г. Книгата следва историята на двойка  патици, които избират остров в лагуната на парка като място за отглеждане на семейството си.

Make Way For Ducklings

Бременските музиканти…в Бремен!

BRE_007 Town Musicians of Bremen

Бременските музиканти са герои от една от най-известните приказки на Братя Грим от 1857 г. Освен в съзнанието на поколения любители на детската литература те са обезсмъртени и чрез бронзова статуята, намираща се на западната страна на кметството в Бремен. От 1951 г. там гордо са застанали четирите култови животни – магаре, куче, котка и петел. В приказката животните напускат господарите си в търсене на свободния живот, бягайки от тежкия труд във фермата. Те избират Бремен за своя дестинация, но след схватка с разбойници, които срещат по пътя, започват да се грижат за изоставена къщичка в гората. Статуята показва в животните застанали едно върху друго. Именно по този начин те успяват да изплашат противниците си, които изпадат в паника и се разбягват.

Town musicians of Bremen

Хамелнският ловец на плъхове

Разположен на река Везер в Долна Саксония, Германия, град Хамелн е известен от средновековната история, която разказва за трагедия, която сполетяла града през тринадесети век. Според легендата, през 1284 г. градът е бил жертва на масово разпространение на плъхове. Един мъж, облечен в цветни дрехи, се появява и се съгласява да освободи града от плъховете срещу заплащане. Човекът започва да свири на флейта, за да примами плъховете в река Везер. Въпреки категоричния успех, благодарени на който градът бил освободен от огромното количество плъхове, кметът отказал да плати на флейтиста всички предварително уговорени пари. Мъжът напуснал града гневно, но се заклел да се върне отново, в търсене на отмъщение. В деня на св. Йоан и Павел, докато всички жители на града били в църква, той отново засвирил с флейтата си, но този път привличайки децата в Хамелин. Сто и тридесет момчета и момичета го последвали и никога повече не били видени.

Hameln Pied Piper

Историята може би разказва за историческо събитие, в което Хамелн е загубил децата си. Има теории, че ловецът символизира масова детска смърт от чума или природен катаклизъм. Други го описват като сериен убиец или го свързват с исторически личности като Николай Кьолнски, подлъгал стотици деца да се включат в катастрофалния Детски кръстоносен поход. Най-новите теории свързват напускането на хамелнските деца с Германската източна колонизация, по време на която много германци напускат домовете си, за да се заселят в Източна Европа.

The Pied Piper of Hamelin

Навсякъде из града има знаци, емблеми и многобройни скулптури на плъхове и елементи от известната средновековна история.