Palatka.bg

Къде се намира “Мостът на Гирсу” – най-старият мост в света?

Древният шумерски град Гирсу, разположен приблизително по средата между съвременните градове Багдад и Басра, в южен Ирак, е един от най-ранните известни градове в света. Възрастта му е най-малко пет хиляди години, когато Гирсу станал център на царството Лагаш, свещен метрополис, посветен на шумерския бог Нингирсу, и продължил да бъде негова религиозен столица, след като политическата власт се преместила в град Лагаш. Именно в Гирсу доказателствата за шумерската цивилизация за първи път са открити под формата на хиляди клиновидни плочи, върху които били записани икономически, административни и търговски въпроси на града. Над петдесет години разкопки на този мега археологически обект разкриват някои от най-важните паметници на шумерското изкуство и архитектура, включително 4000-годишен мост, построен от печена тухла, който е най-старият открит досега мост в света.

През 1877 г. град Гирсу е разкрит от екип от френски археолози, което е жалко, защото мястото е разкопано твърде рано в контекста на модерната археология – преди да бъдат измислени съвременните техники за разкопаване и съхранение. Французите също не било много склонни да следват протокола и не обърнали особено внимание на запазването на архитектурните останки. След това ловците на съкровища разграбили големи количества от открити плочи, както и други артефакти и ги продавали на черния пазар на колекционери от целия свят. Изчислено е, че от Гирсу са били разграбени между 35 000 и 40 000 плочи, които впоследствие са се появили на пазара, за разлика от само 4 000 плочи, първоначално разкопани и разкрити от французите.

Мостът на Гирсу за първи път е открит през 20-те години на миналия век

По това време откритието е разтълкувана по различен начин и различни археолози да представяли своите теории, които включвали възможността разкопките да представят храм, язовир и воден регулатор. Едва наскоро структурата е била идентифицирана като мост над древен воден път. След разкопките преди почти един век, мостът е останал отворен и изложен на тежкото време, както и на много човешки и природни бедствия, без никакви усилия за опазване му или създаване на планове за управление на обекта.

Съвременното арабско наименование на Гирсу е Тело, и в момента районът се управлява от Британския музей, с финансиране от правителството на Обединеното кралство, за обучение на иракските археолози в управлението на културното наследство и практическите умения на терен. Според неотдавнашното изявление на музея, възстановяването на 4000-годишния мост ще бъде част от програмата за обучение.