Palatka.bg

Бурано – цветният италиански град без автомобили

Италия – романтична дестинация, световен център на класическото изкуство и безкрайна палитра от цветове и архитектурни стилове от различни епохи. Има толкова много кътчета в слънчева Италия, в които дори изпиването на следобедно кафе е цяло събитие. Едно такова място е Бурано – колоритно градче-остров с цветни рибарски къщи и оживени занаятчийски улички.

Бурано се намира в североизточното крайбрежие на Италия, само на десет километра от знаменитата Венеция. Още преди векове рибарите в старинния град оцветили своите къщи в ярки цветове. Те искали селото им да се вижда отдалеч на фона на лазурния хоризонт, за да може всеки рибар, възвръщайки се от риболов, да познае своята къща.

Историята на острова

В далечни времена жителите на Алтино, които търсели спасение от варварските набези, най-накрая открили убежище на островите на Венецианската лагуна. Те нарекли новооткритите острови в чест на изоставените родни градове: Мурано, Мацорбо, Бурано, Торчело, Амиана и Костанциака. Наименованието „Бурано“ идва от „Порта Бореана“ – северната порта на изоставения град Бурано.

Първите къщи на остров Бурано били построени с материали като тръстика и кал. Постройките били крехки, тъй като земята била доста мека. Сухите листа служели като постели. По-късно домовете на новозаселниците били по-добре укрепени с помощта на кирпичени тухли.

По време на Венецианската република (VII-XVIII век) в Бурано вече живеели около 8000 жители. Поминъкът им се състоял от рибарство и селскостопанска работа. Освен това тук процъфтели и занаяти, като със своите изящни дантелени изделия, Бурано се прославил по целия свят.

Съвременният град Бурано

Днес Бурано е разделен на пет квартала, които се съединяват от мостовете „Сан Мартино Дестро“, Сан Мартино Синистро“, „Сан Мауро“, „Джучекка“ и „Терранова“. Последното голямо преустройство дало нов облик на централния площад, който носи името на известния музикант Балдасаре Галупи (1706-1785).

Ако мечтаете за град без коли, то непременно трябва да отидете в Бурано. Жителите се придвижват  с помощта на лодки, велосипеди или просто пеша. Свободното пространство на острова не е голямо – неговите размери 0,2108 km². Затова често, разхождайки се по тесните улички, ще се наложи да си проправяте път между простори с прането на съседите.

Жителите на Бурано се гордеят с красивия външен вид на градчето. Всяка сграда на острова се пребоядисва два пъти в годината, за да се поддържат ярки багрите на стените на домовете. Но да боядисвате самостоятелно по свое усмотрения стените на къщата не е позволено. За да го направите, трябва най-напред да получите разрешение от властите.

Бурано – градът на приложените изкуства  и историческите забележителности

Бурано е известен със своите томболо – дантелени изделия, създадени от най-опитните шивачки на острова. В Музея на дантелата можете да се насладите на едни от най-ценните дантелени плетива на Бурано. Ако възнамерявате да направите подарък на дама с изтънчен вкус, непременно трябва да се доверите на търговците на дантела, от които можете да купите изискани дантелени дамски яки или ръкавици.

Тук можете да се запознаете и с красивите изработки от декоративно стъкло. Тази техника се появила в съседния остров Мурано, но бързо се разпространила и в останалите части на Венецианската лагуна. Често великолепните изделия на местното стъклопроизводство биват наричани „муранско стъкло“.

Луксозните изящни изделия се изработват от кристално, емайлирано и млечно стъкло, в които по време на обработката се добавят и нишки от блестящ авантюрин и имитации на скъпоценни камъни като аквамарин и рубин.

На остров Бурано ще се потопите в необятен свят от малки магазинчета и дюкянчета с гостоприемни и усмихнати майстори. Още отдалече ще забележите и наклонената Кула на Бурано.

Не пропускайте да посетите и църквата „Свети Мартин“ с часовниковата кула „Санта Барбара“.

В центъра на площада ще забележите и каменен кладенец, който бил построен през 500-та година. Ако сте изморени от безбройните впечатления и слънчеви разходки, можете да се освежите – от фонтана в кладенеца блика чиста вода.

Бурано – тишина, спокойствие и автентичност

Бурано е истински италиански рай, в който деца карат велосипеди под балкони, осеяни с цветя; рибари доставят прясна риба със своите традиционни лодки. Всичко това създава атмосфера на спокойствие и безгрижност. Живописните улички на Бурано приканват посетителите с неповторим уют – китните ресторантчета, работилнички и типичните квадратни форми на традиционните къщи допринасят за фотогеничния облик на градчето. Обикновено къщите се състоят от два-три етажа. На първия се помещават кухнята и банята, а на втория – спалните.

Несъмнено Бурано е една от дестинациите на Италия, която си заслужава да посетим. Често островното градче заема челните места в авторитетните туристически журнали като един от най-ярките градове в света.