Palatka.bg

Кьолнската катедралата – чудото на църковното строителство

Кьолнската катедрала, официално наричана Катедралата на „Свети Петър и Света Мария“, е един от най-големите католически храмове на планетата. Архитектурното чудо е първенец по редица показатели: това е най-високата църква с две еднакви кули, втората по височина катедрала в Европа и третата в света. Височината на храма е 157 метра. Посещавана от над 20 хиляди души годишно, Кьолнската катедрала безспорно в най-известната забележителност на Германия.

Забележителното монументално здание се намира в самия център на древния немски град Кьолн в северозападната част на Германия. Катедралата се извисява величествено на 200 метра от централната железопътна гара и на 300 метра от бреговете на река Рейн.

Удивителното съчетание на старинния готически стил и съвременна архитектура на една от най-старите католически катедрали поразяват всеки гост на града. През 1996 година храмът станал обект на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Камбанен звън, предизвикан от удара на 700 килограма

Общата площ на църквата е почти 8000 м2. В съкровищницата на тази мистична катедрала се съхраняват свети мощи, богослужебни съдове, ръкописи, мантии и ордени на духовенството от периода IV-XX век.

Най-голямата и известна камбана на катедралата е тази на Свети Петър (Petersglocke), която жителите наричат умилително „дебелия Питър“. Камбаненият звън може да се чуе само по време на църковни празници и в някои особени случаи.

През 1924 година архиепископ Йозеф Шулте осветил камбаната пред главната порта на катедралата. Но с височина от 3,20 метра и ширина 3,22 метра, огромната камбана не успяла да премине през единствения вход, широк 1,84 метра. Точно поради тази причина се наложило да бъде премахната централната колона на главния вход. Окачването на камбаната на височина от 53 метра отнело няколко седмици – все пак тежестта от 24 тона се оказала истинско предизвикателство за вярващите. Само езикът на камбаната тежи 700 килограма. Общата тежест на всички 10 камбани е около 52,3 тона.

Историята на катедралата

Кьолнската катедрала станала свидетел на многобройни бурни исторически събития. Строителството на величествената църква започнало през далечната 1248 година. Работата продължила над 600 години и завършила едва през 1880 година. И всичко това станало благодарение на възобновяването на интереса към средновековната архитектура и култура.

Историците казват, че далеч преди началото на строителството на огромната катедрала, на това място били открити следи от по-стари религиозни постройки, които датират преди IV век.

За времето на своето съществуване Кьолнската катедрала е видяла много – в хода на Френската революция, френската войска помещавала животни в зданието. А през Втората световна война храмът едва не бил разрушен при въздушните бомбардировки. Но независимо от опасностите, благодарение на реконструкциите, най-голямата църква в Европа останала в идеално състояние.

Богата съкровищница и произведение на изкуството

Най-известният храм в Германия е възхитително чудо на архитектурата. Фасадата на катедралата е произведение на изкуството, чиито заострени двойни кули се извисяват над града, като храмът се вижда от всяка негова точка. Първоначално катедралата била построена в качеството на разкошна гробница за останките на Тримата влъхви, които поднесли своите дарове на младенеца Исус, веднага след раждането му. Казват, че останките на влъхвите и до днес почиват в богато украсения златен олтар, разположен в катедралата.

Ярките витражи на катедралата, обновени през 2007 година, представляват една от най-ефектните особености на църквата. Художникът Герхард Рихтер създал впечатляващи абстрактни образи на витражите, които се състоят от хиляди разноцветни стъклени елементи, отразяващи светлината в цветовете на дъгата. Общата площ на остъклената част на катедралата е 10000 м2. Реставрацията на сложните орнаменти от стъкло струва около 400 000 евро.

Всеки квадратен сантиметър на Кьолнската катедралата е красиво и изящно изпълнение на произведение на изкуството – от сводовете на таваните до сложните мозайки, покриващи голяма част от пода. Посещавайки една от най-красите и знаменити църкви на Европа, ще се насладите на великолепието на чудото на европейската архитектура.