Palatka.bg

Хуанлун – Долината на жълтия дракон

Приказните природни пейзажи на Китай векове наред са възпявани от местни творци и пътешественици от цял свят. Едно такова магично място, в което природата е била изключително щедра с разнообразни форми и цветове, е Хуанлун. Тази живописна долинна местност е осеяна с пъстри басейни от варовикови образувания, покрити със сняг планински върхове, разнообразни горски екосистеми, водопади и горещи извори. Тук живеят редки животни като панди и рокселански ринопитецини (вид маймуни).

Екзотичният Хуанлун се намира в северозпадната част на провинция Съчуан. Най-красивите кътчета на долината са съсредоточени върху местност, дълга около 3,6 километра. Заснежените върхове и най-източните ледници в Китай се извисяват именно тук.

Златният дракон се промъква между склоновете

Сложният релеф на многпластовия калциев карбонат създава впечатлението, че пред вас се простира гигантскотопълзящо тяло на златен дракон с лъскави люспи. Той криволичи сред внушителните гори и каменните върхове наоколо.

Цялата долина е осеяна с многобройни цветни езера с различни форми и размери, като златният им оттенък блести под лъчите на слънцето. Оттук идва името Долината Хуанлун, или в превод „Долината на жълтия дракон“.

Богата съкровищница от цветове и форми

Невероятните процеси на геоложката еволюция оформяли чудната долина Хуанлун в продължение на хиляди години, докато красотата на уникални пейзажи на долината ставала все по-завладяваща. Топенето на ледниците, въздействието на водата и климатичните условия върху калцитните земни структури изваяли един от най-привлекателните за фотографите и поетите пейзажи.

Водораслите и микроорганизмите са толкова много в тези езера, че придават разнообразни оранжеви, жълти, зелени и сини нюанси на долината. Тук се срещат дълги карстови образувания, познати като „златни плажове“.

Двете малки каменни пагоди в езерата Юя на входа на долината са очарователното човешко творение, допълващо съвършената красота на Хуанлун. По време на династията Мин (1368-1644) тук били издигнатии три храма, които и до днес привличат голям брой вярващи. Пейзажът в тази долина е изключително важен за тибетската религия, култура и фолклор.

Неслучайно съществуват редица легенди, свързани с Долината на жълтия дракон. Разнообразната горска екосистема е и причината през 1992 година Хуанлун да бъде обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.