Palatka.bg
Археологически парк Петра

Град Петра очаква да бъде оценен от цивилизацията

Умопомрачително огромните червени планини и огромните мавзолеи, изсечени в тях, на старата раса нямат нищо общо с модерната цивилизация.  Макар да е писано много за град Петра – съкровището на Йордания, нищо реално не е реална информация и подготовка за това невероятно място. То изисква друг тип подготовка – то търси да се свърже с вярата ви. И не иска нищо друго, освен да бъде оценено от цивилизацията със своята истинска стойност – като едно от най-големите чудеса, сътворявани някога от съвместното творчество на природата и човека.

Има само един реален начин да изживеете Петра в душата си

Има само един реален начин да изживеете Петра в душата си – като й се отдадете. А това ще стане щом излезете от модерното селище Уади Муса в днешна Йордания и навлезете в Сик – тесния криволичещ каньон, който търговци, изследователи и пътешественици извървяват от незапомнени времена.

Петра е световно чудо и без съмнение е най-ценното съкровище на Йордания и най-голямата туристическа атракция на страната.

Това е огромен, уникален град, изсечен в чистата скална повърхност от набатейците. Набатейците са работещият арабски народ, който се е заселил тук преди повече от 2000 години. Превърнат във важно кръстовище по пътя на коприната, подправките и други търговски маршрути, свързващи Китай, Индия и Южна Арабия с Египет, Сирия, Гърция и Рим.

Входът към града е през Сик е тесен криволичещ каньон с дължина над 1 километър. Той от двете си страни е притиснат от извисяващи се заоблени от водата скали с височина 80 метра. Дори само ходенето през Сик е само по себе си магичен опит. Цветовете и образуванията на скалите са ослепително красиви. Но въпреки това те са само прелюдия към влизането в сърцето на Петра, където Ал-Казнех – монументалната гробница, очаква да впечатли дори и най-дръзките посетители.

Входът към града е през Сик е тесен

Естествените, богати нюанси на арабската светлина галят и запалват забележителната фасада, известна със своя розово-червен цвят.
Щом преминете през каньона Сик, пред погледа ви се разкрива Ал-Казнех или Съкровищницата – великолепните руини на Петра.

Да бъдат видени руините на Петра е впечатляващо преживяване, носещо усещането за нещо много по-голямо от теб самия в твоята абсолютна цялост. Масивната фасада, широка 30 метра и висока 43 метра, изсечена в розовата скала, заслепява всичко около себе си със своята прелест. Тя е сътворена в началото на 1 в. като гробница на важен набатейски цар и представя инженерния гений на тези древни хора.

Да бъдат видени руините на Петра Но Съкровищницата е само първото от многото чудеса, които съставляват Петра.

Ще ви трябват поне четири или пет дни, за да проучите всичко тук. Докато навлизате в долината на Петра, тя буквално ще ви обгърне в мощна прегръдка от естествена красота. А нейните изключителни архитектурни постижения ще ви очароват. Тук има стотици скални гробници със сложни гравюри, за разлика от къщите, които са били унищожени най-вече от земетресенията. Цели 500 гробници са оцелели. Празни, но очарователни – вие ще изпитате чувство на странна носталгия по отминалите времена на Йордания и вледеняваща мрачна страст по запечатаното минало в тези тъмни отвори.

Тук също има масивен набатейски Театър

Тук също има масивен набатейски Театър в римски стил, в който могат да се настанят 3000 души.

Има обелиски, жертвени олтари, храмове и колонадни улици, а отгоре, с изглед към долината, се намира внушителният манастир “Ад-Деир” – там ще ви отведат 800 скални стъпала.

Тук се намират и два музея. В тях са изложени находки от района на Петра и представляват проникновение в цветното минало на Петра.

Археологически парк Петра

Археологически парк Петра

Петра всъщност е археологически парк, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1985 г. Той се разполага на 264 000 кв. м. площ в близост до Уади Муса, който се счита за туристически и археологически обект.

Древните източници ни информират, че набатеите са били велики търговци. Те са контролирали луксозната търговия с тамян по време на късно-елинистическите и ранните римски периоди. Град Петра е бил на пресечната точка на тези богати търговски пътища. Голямото богатство, натрупано от набатеите, им е позволило да създадат тази грандиозна архитектура, на която толкова много се възхищаваме днес.

Най-доброто време да посетите Петра

Най-доброто време да посетите Петра, ако планирате да направите снимки, е или рано до средата на утринта, или късно следобед. В тези участъци от денонощието ъгълът на слънцето подчертава и укрепва невероятните естествени цветове на скалите.

естествени цветове на скалите.

естествени цветове на скалите