Palatka.bg

Метеоритът Хоба – най-големият извънземен гост на Земята

Всеки от нас е чувал, че при удар със земята, големите метеорити оставят след себе си гигантски кратери. Но правилото не важи за метеорита Хоба. Той е един от малкото космически гости, които не са оставили следа при своето приземяване.

Хоба е най-големият непокътнат метеорит, намиран на нашата планета. Може би човечеството нямаше и да чуе за този гост, ако през 1920 година Якобус Херманус Бритс, собственикът на близката нива, не се натъкнал на метеорита, докато разоравал полето. Затова не е чудно, че тази забележителност получила наименованието на близката ферма Хоба-Уест.

Когато било поочистено от прахта, се изяснили интересни особености за космическото чудо: то изглеждало така, сякаш било сплескано отдолу и отгоре. Именно заради относително плоските ръбове, липсвал кратер на мястото на падането на космическото тяло. Учените смятат, че метеоритът е паднал така, както плосък камък се удря с плясък върху водната повърхност на езеро. Това грандиозно събитие се случило преди около 80 хиляди години.

Размерите на метеорита са 2,7 х 2 и 7 х 0,9 метра. Смята се, че неговото тегло достига внушителниет 66 тона. Метеоритът почти напълно се състои от метали, което обяснява мощното тегло на този великан. Трябва да отбележим, че до този момент Хоба никога не е измерван на тегло, тъй като е невъзможно да бъде помръднат.

Химическият състав на метеорита Хоба е: желязо – 82,4%, никел – 16,4 %, кобалт – 0,76 %, като в съчетание с тях се откриват цинк, иридий и хром.

Наблюденията показват, че към днешния ден Хоба е „отслабнал“ до 60 тона. Смята се, че това е свързано с естественото природно взаимодействие, но най-вече с многобройните опити на туристите да отчупят късче от извънземния пришълец. Затова върху повърхостта на космическия камък могат да бъдат забелязани следи от порезни „рани“ от ножове и други остриета.

За да бъде съхранена тази рядка забележителност, още през 1955 година властите решили да обявят Хоба за национален паметник. През 1985 година компанията Rossing Uranium отделила допълнителни средстава за опазване на метеорита от вандалски прояви. На мястото бил открит и държавен туристически център, с което опитите за увреждане на метеорита били напълно осуетени.

Откакто метеоритът Хоба дошъл на Земята, никога досега не е бил преместван. И досега се намира там, където го изпратила съдбата преди десетки хиляди години.