Palatka.bg

Изгубеният златен град край Луксор в Египет

Долината на царете в Египет е едно от най-знамените археологически открития, които съхраняват тайнството и величието на египетските фараони. Но едно от най-големите постижения на нашето съвремие е откриването на отдавна жадувания от историците Изгубен златен град край Луксор. Точно на такъв огромен град в Египет се натъкнала група арехолози под ръководството на доктор Захи Хауас. Находката получила наименованието Възвишението на Атон.

Арехологическото откритие е на около 3500 години, като датира от времето на управлението на фараон Аменхотеп III. Това поселение се оказва най-големият известен древноегипетски град, намиран някога. Според учените градът бил основан от Аменхотеп III, а по-късно бил управляван и от неговия син – Аменхотеп IV, познат като Ехнатон.

Възвишениетоили Хълмът на Атон се намира на западния бряг на Нил в района на Луксор, като територията се простира до некропола Деир ел Медина

Археолозите, които открили града през 2021 година, описват тази находка като втора по значимост след откриването на гробницата на Тутанкамон.

С откриването на изгубения град не е само ще узнаем как са живели древните египтяни, когато империята била в най-големия си разцвет, но и ще осветли мистерията около една от най-невероятните загадки на историята – защо Ехнатон и Нефертити решили да се преместят в Амарна, казва професор Бетси Брайън от Университета Джонс Хопкинс в САЩ.

На някои места на разкопките археолозите успели да открият градски райони, зданията на които били отлично съхранени. Редица жилищни домове достигат 3 метра височина. В южните части на града учените открили пекарна, в която се приготвяла храна и отделна част, на която били построени пещи и място за съхранение на глинени съдове. Съдейки по размерите, кухнята обслужвала голямо количество работници и служащи.

В друга част на града се простира административен и жилищен район с по-големи и благоустроени помещения

Тази градска част била опасана от зигзагобразна стена, в която имало само един вход. Археолозите предполагат, че това било направено с цел да се извършва контрол над влизащите и излизащите от града. Интересното е, че подобни стени са рядко срещан архитектурен елемент в Древен Египет.

Третата част на града представлява производствени площи. Там археолозите открили места за изработка на глинени фурни, а също и леярски форми за производство на амулети и декоративни елементи.

Освен това на територията на града археолозите се на тъкнали на необикновен гроб на бик и крава. За сега историците не могат да определят целта и как именно било извършено погребението на домашните животни. На още едно място имало останки на човек, който бил погребан с протегнати надолу ръце и въже, вързано около коленете.