Palatka.bg
Марсашлок

Марсашлок – уютното рибарско градче в Малта, в което живее спокойствието

Марсашлок е малко рибарско селище на югоизточния бряг на Малта. С население от около 4000 души, то е разположено на брега на второто по големина пристанище в Малта. Заобиколено от зелена растителност, това пристанище е много закътано и има дълбоки води. Поради тази причина то е служило през вековете за много цели.


Понастоящем това важно рибарско селище

Понастоящем това важно рибарско селище е с най-голям брой от активни рибари. Те със своите традиционни рибарски лодки от всякакъв мащаб тръгват всяка сутрин в морето, за да уловят най-вкусната риба в околовръст.

Но рибарите тук не са обикновени рибари, затова и лодките им не са обикновени рибарски лодки.  Техните дървени лодки  са живописни „платна”, боядисани, но по-скоро изографисани, в яркочервено, зелено, жълто и синьо. Тази риболовна лодка се нарича “лузу” на малтийски и сама по себе си привлича много туристи, които посещават това място през цялата година.

Цветовете на рибарските лодки
Цветовете на рибарските лодки се отразяват красиво в синьото море на залива.

Тези уникални живописни плавателни съдове датират от 800 г. пр. Хр., когато финикийците са дошли в Малта.

Те, освен че са толкова цветни и примамващи „душата на поета”имат и традиционното око на Озирис от двете страни на носа на лодките. Това ги прави и гъделичкащо мистични.

Защо Озирис гледа от лодките ли?

Защо Озирис гледа от лодките ли?

Защото неговите очи са винаги отворени. Защото те гледат и бдят над здравето и сполуката на рибарите.

Марсашлок е много тихо селце в сравнение с други села в Малта. То има много малко коли, които минават през него. Но в същото време се е превърнало в много туристическо място с много рибни ресторанти и кафенета, разположени по протежение на крайбрежната алея.

Ако имате достатъчно късмет, може да видите как рибарите сутрин полагат грижи за мрежите си, преди да излязат на открито за следващия си улов. Ако търсите уединение и същевременно сливане с местната култура и обичаи, то това село е идеално за целта ви. Тук можете да се отпуснете и с освободено сърце да се разхождате наоколо.

Нещо, което също не трябва да пропускате е разходката

Нещо, което също не трябва да пропускате е разходката из неделния пазар и сергии.

Амбулантните търговци редят своите щандове всекидневно, на които продават сувенири, дрехи и всякакви неща. Ще забележите също, че има сергии, продаващи прясна риба. Улични рибари също  подготвят прясна риба за клиентите си.

Но пазарът е най-натоварен в неделя. Тогава много хора се събират на него. Много местни хора идват в този ден, за да си купуват риба и зеленчуци. В неделя все още ще виждате обичайните сергии за сувенири и малтийските дантели, изобразяващи кръста на рицарите на Малта, но ще усетите много по-наситеното присъствие и усещане за местната култура и нрави от самите местни хора.

Тези, които обичат сладкото, ще намерят много местно изпечени сладкиши, които предизвикват истинска наслада за сетивата.

Но пазарът е най-натоварен в неделя.
Въпреки навлизането на цивилизацията с огромни крачки, Марсашлок остава едно от най-атрактивните места за посещение в Малта.

В района на залива няма плажни съоръжения, затова е препоръчително да се вземат основните неща.
Всички ресторанти предлагат специално преживяване с прясно уловена риба и морска храна. Повечето рибни ресторанти са отворени за обяд и вечеря.
Но представете си какъв разкош е хапването на току-що уловена риба в тихо и живописно място! За тези, които идват на архипелага за релаксираща почивка, това е мястото, където могат да го постигнат.

Въпреки че Марсашлок е станал доста комерсиализирано място, красотата му в старите къщи, изписани като очи, все още носят своя характер.
Типичната малтийска църква с големия площад отпред и цялата атмосфера на селото, му позволява да запази характера си.
В пристанището все още могат да се видят различни исторически сгради, докато риболовните мрежи са разпердени на кея, като дантелени пердета, за да изсъхнат на слънцето.
Енорийската църква е разположена пред алеята и е построена през 1897 г.

И колко чудно хубави исторически обекти има в Марсашлок!

И колко чудно хубави исторически обекти има в Марсашлок!

Сред историческите забележителности са: Tas-Silg, St. Lucian Tower, Fort Delimara. Всички те са живата културна памет на поколенията, които живеят на този остров от векове насам.