Palatka.bg
Валдемоса

Валдемоса, Майорка – романтика, магия, южна страст!

Майорка – очаквате вечен купон и забавление. Но ето, че дори и тук има приказни скътани места, които ще ви очароват със своята кокетна старинност и тайнствена притегателна сила, идваща от романтичните къщички и красиво нашарени пейзажи и улички. Тук Ви очакват уютни малки алеи, където стари каменни къщи са накичени с цветни саксии, висящи по стените. Малкото градче се намира в северната част на Майорка, високо в планината Трамунтана.

Независимо дали сте отседнали в Палма де Майорка, Алкудия или другаде на острова – Валдемоса е перфектно дневно пътуване. В близост се намира и друг град на художниците, наречен Deia.

Валдемоса е приказно градче
Валдемоса е приказно градче, от онези, в които искате да се заселите или поне да имате там вила

Разходете се по кокетните улички. Колкото по-далеч отивате, толкова по-малко туристи ще срещате. Когато се отправите към манастира, трябва да продължите право напред. След това ще стигнете до най-старата част на Валдемоса, където живеят повечето от местните жители.

Посетете после традиционните магазини

Седнете в някой от очарователните ресторанти и просто се наслаждавайте на гледката. Поръчайте си някакъв десерт и зарейте поглед в планините. Посетете после традиционните магазини, в които се продават сувенири. Влезте в манастирската градина и се насладете на спокойната атмосфера и зеленина. В този манастир полският композитор Шопен и френската писателка Жорж Санд са изживявали любовта си.

В сезона Валдемоса може да е доста населен през деня, но ако отидете там по-късно, след 15, 00 часа повечето туристи вече са си тръгнали.

Седнете в някой от очарователните ресторанти

Валдемоса е малко селище, в което живеят общо около 2 000 жители.

Намира се на около 17 километра от град Палма, което го прави лесно достижимо. Валдемоса е традиционно селище с тесни алеи, каменни къщи и калдъръмени улички. Много от вратите са украсени с религиозни символи и символи с патрона на Майорка – Света Каталина Томас.

Повечето хора, които идват тук, са чували за световноизвестния композитор и пианист Фредерик Шопен, който е живял тук във Валдемоса с Жорж Санд. Първо са живели в манастира през зимата на 1838-39 г. Това е още една причина манастирът днес да е много притегателна точка за туристите. За манастира има входна такса.

Жорж Санд

Без значение обаче историята в манастира, уютните алеи и живописните каменни къщи са достатъчни, за да ви привлекат като магнит към Валдемоса. Освен това Валдемоса е също и в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Ако нямате кола, местните автобуси се движат постоянно от Палма до Валдемоса. Същото важи и ако идвате от Алкудия, Поленса или Солер. Но, разбира се, най-лесно е да стигнете до тук с кола, тогава можете да решите и колко дълго искате да останете и кога да си отидете.

Таксито ще ви излезе около 25 евро

Таксито ще ви излезе около 25 евро от Палма и горе-долу толкова от Солер. От Алкудия ще ви излезе двойно. Най-доброто решение е да си наемете кола под наем.

Валдемоса вероятно не е най-доброто място за пълноценна почивка в Майорка, но за нощ или две, ще се пренесете в един друг свят – много уютен и романтичен, останал в далечни времена, но не заспал, а буден, жив и нашепващ за непреходните ценности. Онези ценности, които всеки крие в старинния скрин на душата си, там, където е затворил детето, което беше. За перфектен уикенд с романтика и любов просто потърсете някой от съвършените хотели, някои, от които имат спа и прекрасни гледки.

почивка в Майорка

 

За перфектен уикенд с романтика и любов