Palatka.bg

Гърция – страната, за която знаем толкова много, но и за още толкова не подозираме

Богата история. Красива природа. Интересна митология. С много може да се похвали Гърция. Десетки са любимите места на туристите. Южната ни съседка е разположена на Балканския полуостров и се състои от хиляди острови. 80% от територията ѝ е планинска, а бреговете ѝ мият Средиземно и Йонийско море. Егейско и Критско море минават покрай някои острови и континенталната част.

Столицата на Гърция е Атина

Според легендата богинята на мъдростта Атина и богът на морето Посейдон се съревновавали кой да е покровител на града. Като символ на морското могъществото, Посейдон създал извор със солена вода с тризъбеца си. От своя страна Атина сътворила маслиновото дръвче, чиято символика препраща към мир и благоденствие. Гражданите имали честта да разрешат спора. Създаденото от Атина им харесало повече – затова я направили покровителка на града им и го кръстили на нея. От тогава се смята, че богинята ги пази. В нейна чест е издигнат най-големият гръцки храм – Партенонът.

Архитектурата му впечатлява с релефни метопи, барелеф и скулптури. Фигурите, подобно на повечето антични храмове, изобразяват сцени от митологията на Древна Гърция. Партенонът се намира на най-високата точка на Атинския акропол – един от най-древните градове, запазен и до днес. Част от него е и Ерехтейонът – храм посветен на Атина, Посейдон и Ерехтей. Постройката е направена на мястото, където се смята, че се е водило съревнованието между двете божества за покровителство над града. Там се намират маслиновото дръвче и соленият извор от легендата, както и ксоанона на богинята Атина.

Част от древногръцката митология са 12-те олимпийски богове – Зевс, Посейдон, Хадес, Атина, Хермес, Персефона, Афродита, Арес, Хера, Хефест, Аполон и Артрмида.

Според митовете те властват от планината Олимп

Със свръхсилите, които притежават, хората са си обяснявали всеки елемент от живота си. От природните стихии и бедствия – урагани, бури, наводнения, до най – естествените човешки взаимоотношения като влюбването и брака. Смятали са, че понякога боговете дори имат деца от смъртни, които наричат полубогове. Такива са Херкулес, Персей, Тезей. Те притежавали нечовешка сила и смелост – побеждавали някои от най-свирепите чудовища. Огромна част от днешна Гърция все още съхранява духа на Античността. Можете да го усетите в множеството светилища и древни градове, които са разположени по територията на цялата страна. Впечатление правят и керамичните фигури на олимпийските богове във всеки един сувенирен магазин.

Гърция не е дом единствено на богата митология. Част от нейната култура се сформира и под влиянието на европейската философия, която възниква именно тук. Аристотел, Платон, Сократ са сред първите мъдреци, положили основите на една от най-древните науки на континента. Сформират се десетки школи. Дълги и трудни диалози водят знаещите. С тяхна помощ Гърция се развива, а философите ѝ дават тласък към разпространението на философията из Европа.

Освен културно обогатяване, Гърция може да предостави на посетителите и зашеметяваща природа

Там се намират едни от най-прекрасните острови в Европа. Сред най-известните е Санторини. Той впечатлява с кристално чистата си вода и типичната гръцка архитектура. На фона на морето се отличават снежно бели сгради, чиито сини покриви се съчетават съвършено с пейзажа. Санторини се слави и с едни от най-красивите залези. Закинтос е друг остров, който ще ви пренесе в спокойна и свободна атмосфера. Интересното за него е, че там се намира защитеният вид морски костенурки Caretta caretta. Поради тази причина някои наричат Закинтос „Острова на костенурките“. Едната му част е изпълнена с приказни плажове, а другата със скалисти брегове, между които можете да откриете малки пещери. Тасос също е сред фаворитите на мнозина туристи. Сред най- популярните места там е морската лагуна Гиола, която е естествено издълбана между скалите. Формата му наподобява черупка на мида, както и сълза. Други популярни и красиви острови са Крит, Родос, Корфу.

От древните митове през развитието на цивилизацията до днес. Страната е дарена както с исторически забележителности, така и с природни богатства. Гърция крие в себе си частичка за всеки един от нас.