Palatka.bg

Колмар – приказният френски град и скритото съкровище на Франция

Мечтаете ли за незабравимо пътешествие във Франция? Далеч от потоците туристи и шумни булеварди? Искате ли да посетите място, пропито с духа на френската аристократичност, фина естетика и в същото време докосващо сърцето, благодарение на палитрата от цветове, ухания и … усмивки.

Наполовина французойка, наполовина германец

Ще ви заведем на разходка в Колмар, градът от приказките. Китното населено място, в което живеят повече от 70 000 души се намира в Североизточна Франция, само на 20 километра от границата с Германия. Колмар е едно от най-уютните кътчета на Стара Европа. За 12-те века на своето съществуване градът минава под контрола ту на френската, ту на германската власт. Окончателно през 1918 година Колмар влиза в състава на Франция. Неслучайно Волтер е казал, че този град е „наполовина французойка, наполовина германец“.

Повечето местни жители, любезният обслужващ персонал в заведенията, продавачите в малките, бутикови магазинчета знаят и немски, и френски, понякога и английски. Уличките в старата част на града са калдъръмени и са като пъстра плетеница благодарение на шедьоврите от цветя, за които общината и жителите се грижат с много любов.

Атмосферата от приказките се допълва от романтичните канали, пресекли целия град. Те са свързани с река Ил, а тя свързва Колмар и река Рейн. Малки лодки и изящни гондоли предлагат разходка на туристите по каналите на „Малката Венеция“, както наричат Колмар.

Създателят на Статуята на свободата е роден в Колмар

В града се намира къщата-музей на Фредерик Огюст Бартолди, създател на Статуята на свободата в Ню Йорк. Ако пътувате до Колмар заедно с детето си, непременно го заведете в Музея на играчките, където има и миниатюрни движещи се влакчета. В сградата на някогашния Доминикански манастир е разположен главният градски мезей „Унтерлинден“. В него може да видите богата колекция от картини, гравюри, оръжие и старинни мебели от Ренесанса.

Гладни ли сте?

Ако огладнеете след дългата разходка, опитайте от местния специалитет „Фламкухен“, типичен за областта Елзас, към която принадлежи Колмар. Неустоимият аромат на Фламкухен се разнася навсяде в центъра на града, а пекарите не смогват да изпълнят поръчките. Фрамкухен прилича на пица, но е много по-различен като начин на приготвяне. Тестото при фламкухена е много по-тънко отколкото при пицата. В него няма домати, нито средиземноморски подправки. Ако седнете в заведение, ще ви го сервират в продълговата форма непременно върху дървена дъска. Хапнатият на крак фламкухен в комбинация с местна бира също е страхотен вариант. Макар че областта Елзас е прочута с богатството си на местни вина. Можете да напазарувате от закрития пазар в центъра на града бутилка вино, типични френски сирена, германски наденички, току що изпечен хляб, изваяни от шоколад скулптури, дървени играчки, дантелени покривки и какво ли още не.

Елзас е прочут с местния специалитет Фламкухен.
Щъркели на късмет

Символът на Елзас, в това число и на Колмар е щъркелът. През 60-те години на ХХ век птицата-вестител на пролетта изчезва от областта заради засушаването на блатата. През 1980 година в Елзас останали едва три щъркелови гнезда, които били обитаеми. Тогава местните власти, жители и еколози решили с всички сили да върнат щъркелите в областта. Днес повече от 700 щъркели обитават североизточната френска провинция.

Щъркелите почти изчезват от областта, но благодарение на местни жители и еколози вестителите на пролетта се връщат по тези земи. Оттогава щъркелът е символ на Елзас.

 

Ето защо и в Колмар има щъркелчета навсякъде – в декорацията на фасадите на сградите, във вид на играчки, ръкохватки и какви ли не сувенири. Местните вярват, че ако погледнете към главната катедрала на града „Сен Мартен“ и видите щъркел, ще имате късмет.