Palatka.bg

Венеция – Кралицата на Адриатика, в чиято Ренесансова приказка трябва да се потопите

Всеки италиански град е уникален сам по себе си. Специален! Макар и да имат много общо, да създават облика на държавата, всеки един се отличава с нещо различно. Такава е и Венеция. Също толкова приказна, колкото и романите, в които пишат за нея.

Venezia

Във Венеция няма да видите коли, автобуси, тролеи и друг познат ни транспорт. Там всички се придвижват с лодки, защото градът е заобграден с вода. Всъщност Венеция включва 118 острова в Адриатическо море. Те образуват красивата Венецианска лагуна. Затова и градът не случайно е наричан още “кралицата на Адриатика”. През него минават и стотици канали. Сред най-любимите изживявания за туристите е именно плаването с гондола по Канале гранде (най-големият канал във Венеция).

Така пред вас ще се разкрие прекрасната гледка от изящни сгради. Някои от тях са къщи, в които живеят гражданите, а други са част от десетките забележителности. Отпуснете се по време на “пътуването”. Освободете съзнанието си. Загърбете проблемите. Позволете магията на Венеция да ви превземе. Не мислете за нищо друго. Само за този неповторим момент.

Venezia

Не пропускайте и да посетите някои от най-забележителните места във Венеция отблизо

Най-известната точка в града е площад Сан Марко. Според някои, всички пътища във Венеция водят към него. Той сякаш привлича като магнит хората към себе си. Мнозина споделят, че понякога се губят, но винаги намират пътя си към него. Площад Сан Марко е бил сърцето на културния живот на града през вековете. Там се намират базиликата Сан Марко и часовниковата кула Торе дел Орологио. В близост до него е и Дворецът на дожите.

Архитектурата на базиликата Сан Марко е византийска. Отвън храмът е богато украсен с множество прецизно изработени детайли. На балкона над свода на централния вход са поставени фигури на 4 гръцки коне ( 2 в ляво и 2 в дясно ), донесени от Константинопол. Впечатление правят и мозайките, които изобразяват части от живота на Иисус.

Дворецът на дожите е мястото, което със сигурност не трябва да пропускате

Още на входа ще се пренесете в  14.-15. век, когато там са управлявали владетелите на Венецианската република. По време на обиколката в огромни стаи ще видите някои от най-великите произведения на изкуството. Изящно нарисувани са и таваните, изработени от едни от най-добрите майстори във Венеция. Картините изобразяват част от сцени от Библията, както и някои от военните действия, в които страната е участвала. Стените и таваните са украсени още с различни фигури и детайли, а прецизната изработка внушава, че частта около произведенията на изкуството, е позлатена. Докато разглеждате стаите на управляващите и залите, в които са заседавали, се потапяте в обстановка на величие и разкош.

Едно място обаче, може да ви накара да усетите точно обратното. Обиколката на двореца включва и тъмниците, в които са лежали затворниците. Те не са зловещите килии, както мнозина може би смятат и днес на това място дори влиза светлина. И все пак емоцията и обстановката напълно контрастират с богато украсените стаи в двореца. Един от изходите от тъмницата води към Моста на въздишките. Макар и да звучи романтично, името не е такова, защото е място за влюбените, а напротив. Точно там са издъхвали повечето затворници, понеже на моста са били екзекутирани. Така произлиза и името.

Venezia

Не ограничавайте приключението си във Венеция само с площада Сан Марко

Вземете своята карта и обиколете по-малките улички около него. Така ще успеете да се потопите напълно в магията на Венеция. Освен обичайните магазини за сувенири ще откриете малки работилнички, уютни семейни ресторанти, както и традиционните италиански сгради. Те впечатляват със стила и архитектурата си. Венеция е известна и с множеството занаяти, които се развиват в нея. Тя е дом на прелестното стъкло мурано, наричано още венецианско. В много магазини ще видите най-различни цветни фигурки изработени от него.

Venezia

Венеция определено впечатлява с различието си. Едва ли има подобен на нея град в света. По-голямата част от посетители се възхищават на уникалността ѝ. Затова и не случайно я наричаме кралицата на Адриатика.

Venezia

View of the Grand Canal from Rialto to Ca’Foscari
Rio Priuli o de Santa Sofia (Venice)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA