Palatka.bg
Венецуела –

Венецуала – тъжната реалност на една великолепна и щедра страна

Само минути, след като слезете на летището в Каракас, ако носите в гърдите си южно сърце, ще си помислите: “Това е всичко, което съм мечтал. Аз принадлежа на тази страна”. Защото Венецуела има всичко: плажове, дъждовни гори, пустини, планини, градове. Тя има сърдечно отношение към живота, има стил.

Единственото, което й липсва, е прилично правителство, което да помогне на страната и гладните да излязат от настъпилата криза след падането на цените на суровия петрол миналата година и да развие пълния й потенциал. Това последното на нас, българите, ни е много добре познато. Разликата е, че във Венецуела в момента бедността е в пъти по-голяма от България.

Венецуела към днешна дата е в наистина ужасна икономическа криза. Ето защо вероятно в скоро време няма да е най-добрата идея едно пътуване до там. Но можем да побленуваме по красотата й с надежда по-скоро да излезе от кризата и да си стъпи на краката.

 По природа Венецуела е темпераментна и сочна

По природа Венецуела е темпераментна и сочна и пленява романтиците с магнетичните си пейзажи и силен дух, в който няма и следа от лицемерие

Венецуела е жива страна на северното крайбрежие на Южна Америка, която се слави с невероятните си карибски плажове, тропически острови, величествени планини и умопомрачителни национални паркове.

Венецуела е любима за фотографиране не само заради едни от най-красивите жени в целия свят, но и заради невероятните си природни пейзажи. Нежните вълни галят „глезените” на златните плажове, птиците фламинго се хранят спокойно на хоризонта и осветявани от залеза, изливат цветните си полутонове във водите. Венецуела наистина е впечатляващо живописна страна.

Вижте едни от най-красивите кътчета от Венецуела, които задължително трябва да посетите, когато
Каракас
Вижте едни от най-красивите кътчета от Венецуела, които задължително трябва да посетите, когато политическата обстановка там се успокои!

 

Национален архипелаг Лос Рокес
Мангрови гори във Венецуела
Национален архипелаг Лос Рокес

Мечтаете ли да посетите един от най-зашеметяващите самотни острови в света? Лос Рокес е  дом на живописни мангрови гори, спокойни, кристално сини води и невероятни коралови рифове. Островите от архипелага Лос Рокес са вечно окъпане в слънце. Разположени на около 150 километра от брега на Ла Гуайра, островите може да бъдат достигнати само по въздух или по море. Това е най-старият и най-големият парк в Карибско море. Островите са 40, а около 250 са по-малките. Един от островите – Гран Роке, е по-популярен за престой, макар че и той, подобно на другите, е много рядко населен.

Единствената опция за настаняване тук е в една красива хижа на плажа.

Единствената опция за настаняване тук е в някоя от няколкото красиви хижи на плажа. Разположението им  позволява да се наслаждавате на невероятните гледки през целия си престой. Тук има над 42 вида красиви птици, включително пеликани, канарчета и фламинго, без да се броят и 50-те вида мигриращи птици.

Докато сте на плажа, ще можете да видите и четирите вида костенурки, които живеят тук. И четирите са записани в червената книга на застрашените от изчезване животни.

42 вида красиви птици
Лос Рокес
Лос Рокес
Остров Маргарита

Остров Маргарита е известен като “перлата на Карибите”. Бил е открит за първи път от испанците преди стотици години и си е спечелил  това име заради многобройните стриди, пълни с перли.

Намира се в южната част на Карибско море, почти на екватора. Когато Кристофор Колумб за пръв път забелязва това парче от рая, решава да го нарече на принцеса Маргарита Австрийска и оттогава се казва Маргарита.

Остров Маргарита

Маргарита е един от най-популярните ваканционни острови във Венецуела, област, привличаща тълпи европейски и бразилски туристи всяка година. С четирите си километра златна плажна ивица това е доста разбираемо.

Тук може да плувате с делфини или да отидете на сърф в Playa Parguito. А средното слънцестоене е девет часа. Много е възможно да откриете, че сте си намерили дома и не искате никога да си тръгвате. Но това е като цяло усещането от Венецуела – тази темпераментна и изкушаващо естествено красива страна.

Венецуела –

Национален парк Канайма

Домът на невероятния водопад Анхел – най-високият непрекъснат водопад в света. Национален парк Канайма е най-големият национален парк във Венецуела, простиращ се на над 30 000 километра.

Обявен за световно природно наследство от ЮНЕСКО заради красотата и биологичното си разнообразие, живописният пейзаж може да бъде прекосен по различни вълнуващи начини.  В парка е разпространено планинското колоездене.

За практикуващите пешеходен туризъм пък има няколко добре маркирани туристически маршрута. За авантюристите паркът предлага  рафтинг в тюркоазната река – така ще имате и шанса да видите едни от най-величествените планински долини във Венецуела.

Национален парк Канайма

Национален парк Лос Меданос де Коро

Венецуела е много повече, отколкото ни се струва: тя не е само скалистите Анди и огромното райско крайбрежие. Тя е и дом на огромна по площ пустинна област – надлъж и на шир пясъци и дюни, известни като Лос Меданос де Коро.

Постоянно брулени скалите от силните ветрове, се превръщат в пясъчни безбрежни дюни. Пейзажът е впечатляващ, особено с граничната бразда на хоризонта от чисто синьо небе.

Лос Меданос де Коро
Лос Меданос де Коро
Постоянно брулени скалите от силните ветрове
Пико Боливар

Няма пътешествие до Венецуела, което да не предвижда посещение на най-високия връх в страната. Кръстен на името на почитания национален герой Симон Боливар, Пико Боливар е най-високият връх във Венецуела, който достига 4 978 метра надморска височина. На върха седи статуята на Дева Мария, фигура, за която се вярва, че закриля страната.

Екскурзията до върха е сама по себе си вълнуващо преживяване. Когато достигнете до върха на Пико Боливар, се потопете в невероятните гледки на назъбените върхове и сгушените бели ледници долу.

Пико Боливар

Ако все пак решите да пътувате до Венецуела, може да ви се стори, че там виждате и сянката на починалия Ел президенте Уго Чавес, това съвсем няма да е случайно. Хората, които си върнаха националната гордост по време на неговото управление (наричано още диктатура), все още го носят в сърцата си с любов.

Снимки: pixabay